Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Scholz lanjut operasi loji nuklear

MULHEIM AN DER RUHR, JERMAN, 3 OGOS – Canselor Jerman Olaf Scholz hari ini membangkitkan kemungkinan untuk mengekalkan loji nuklear beroperasi ketika beliau menuduh Rusia menyekat penghantaran turbin utama demi mengawal bekalan gas ke Eropah.

Ekonomi terbesar di benua itu bergelut mendapatkan sumber tenaga untuk memenuhi permintaan disebabkan pengurangan bekalan gas dari Moscow.

Berdiri di sebelah turbin, Scholz berkata pelanjutan jangka hayat tiga loji tenaga nuklear Jerman yang ada ‘memang wajar’.

Stesen jana kuasa itu, yang dijangka tidak lagi digunakan menjelang akhir tahun ini, “amat bersesuaian untuk pengeluaran elektrik, dan hanya untuk sebahagian kecil daripadanya,” kata Scholz.

Secara keseluruhan, armada nuklear menyumbang enam peratus daripada pengeluaran elektrik Jerman.

Olaf Scholz berdiri dekat turbin Nord Stream 1 semasa lawatannya ke loji Siemens Energy di Muelheim an der Ruhr, Jerman pada 3 Ogos. – AFP

Kerajaan itu berkata ia akan menunggu keputusan ‘ujian tekanan’ baharu grid elektrik nasional sebelum menentukan sama ada akan kekal dengan pemansuhan berperingkat yang telah lama dirancang.

Loji pertama sudah ‘membekalkan elektrik kepada rangkaian,” kata Scholz hari ini, sambil menambah Jerman perlu bersedia untuk ‘masa yang sukar’.

Tekanan datang ketika Rusia mengurangkan bekalan gas, yang Jerman sudah lama bergantung pada industri tenaga dan pemanasan rumah.

Syarikat gergasi tenaga Rusia Gazprom telah merekodkan bekalan terhad berhubung isu teknikal.

Kelewatan pemulangan turbin dari Kanada, tempat unit itu sedang diservis, adalah disebabkan pengurangan awal dalam penghantaran melalui saluran paip gas Nord Stream 1 pada bulan Jun, menurut Gazprom.

Bekalan melalui rangkaian tenaga telah dikurangkan selanjutnya sekitar 20 peratus kapasiti pada akhir Julai, selepas Gazprom menghentikan operasi terakhir salah satu daripada dua turbin disebabkan oleh ‘keadaan teknikal enjin’.

Berlin menyangkal justifikasi Gazprom untuk pengurangan bekalan, sebaliknya melihat langkah ‘politik’ sebagai tindak balas kepada sokongan Barat terhadap Ukraine.

Turbin yang dipindahkan dari Kanada ke Jerman itu ‘tersedia dan berfungsi’, kata Scholz hari ini.

“Tiada sebab untuk mengapa penghantaran itu tidak boleh berlaku,” katanya, sambil menambah ia telah menerima ‘semua kelulusan’ yang diperlukan untuk eksport dari Jerman ke Rusia. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -