Scotland hancurkan rekod sempurna Denmark

GLASGOW, SCOTLAND, 16 NOV – John Souttar menjaringkan gol dalam perlawanan antarabangsa pertamanya selama tiga tahun untuk memberikan Scotland kemenangan 2-0 ke atas Denmark dalam kelayakan Piala Dunia kelmarin dan mengesahkan keputusan seri di gelanggang sendiri dalam perlawanan playoff.

Denmark telah pun memenangi Kumpulan F tetapi Scotland merosakkan rekod sempurna separuh akhir kejuaraan Eropah apabila mereka menyasarkan untuk memenangi 10 perlawanan daripada 10 perlawanan.

Scotland memberi tekanan kepada Denmark dari awal dan memenangi set-piece berturut-turut. John McGinn membuat sepakan sudut menyasarkan bola hampir tiang, di mana Liam Cooper menghantar bola untuk Souttar menanduk masuk. Dia tidak pernah bermain untuk Scotland sejak dilayangkan kad merah ketika menentang Israel pada Oktober 2018.

“Saya melalui banyak perkara pada tahun lalu dan saya hanya menantikannya dan saya tidak menjangkakan perkara seperti ini dan ia adalah cemerlang,” kata Souttar kepada penyiar Sky Sports.

Pemain ganti Denmark, Mikael Uhre, terlepas peluang dan percubaanya terus kepada penjaga gol Scotland, Craig Gordon pada minit ke-85. – AP

Reaksi pemain Scotland, John Souttar meraikan ketika menjaringkan gol pembukaan dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia menentang Denmark kelmarin. – AP