Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Sedekad selepas Taufan Haiyan

  TACLOBAN, FILIPINA – Sedekad selepas taufan besar Haiyan membadai tengah Filipina dan menyebabkan lebih 7,000 orang terbunuh atau hilang, mangsa yang terselamat sedang bersiap sedia untuk memperingati bencana itu.

  Ramai daripada mereka kehilangan pasangan, anak, adik-beradik, ibu bapa dan rakan-rakan dalam salah satu ribut paling kuat dalam rekod.

  Menjelang ulang tahun ke-10 Haiyan, AFP bercakap dengan beberapa orang tentang bagaimana mereka membina semula kehidupan mereka selepas tragedi itu.

  CUBA JADI KUAT

  Juvilyn Tanega masih menyimpan kad pengakap milik anak lelakinya, Stephen, yang berusia 10 tahun, di dalam kotak barang kemas.

  Dia menjumpai kad berlamina itu di sebatang pokok pada hari-hari selepas ribut besar melanda jeepney keluarga berkenaan di Tacloban City.

  Seorang budak lelaki melihat ke pusat bandar Tacloban, wilayah Leyte, tengah Filipina, pada 7 November, sehari sebelum ulang tahun ke-10 Taufan Super Haiyan. – AFP
  Gambar yang diambil pada 10 Oktober lalu menunjukkan Juvilyn Tanega memegang gambar dirinya, ketika dia tinggal di penginapan sementara selepas taufan, di hadapan kediamannya yang juga berfungsi sebagai kedai pelbagai barangan untuk kawasan kejiranan, di tapak penempatan semula di bandar Tacloban, wilayah Leyte. – AFP
  Gambar yang diambil 10 Oktober lalu menunjukkan Bea Joy Sagales (kiri) memegang gambar dirinya semasa kecil bersama ibunya, di samping bapanya Jobert di kediaman mereka di sebuah perkampungan penempatan semula di bandar Tacloban, wilayah Leyte. – AFP
  Gambar kombo menunjukkan orang ramai berjalan melepasi talian elektrik dan serpihan yang tumbang di sepanjang jalan di bandar Tacloban, wilayah Leyte pada 10 November 2013 (atas) selepas Taufan Besar Haiyan mendarat, dan pemandangan jalan yang sama 10 tahun kemudian pada 9 Oktober 2023 (bawah). – AFP
  Penunggang motosikal memecut melepasi tugu peringatan Yolanda (Haiyan) yang menunjukkan patung manusia, tempat berpuluh-puluh mangsa dikebumikan di bandar Tanauan, wilayah Leyte, tengah Filipina, pada 7 November lalu, sehari sebelum ulang tahun ke-10 Taufan Haiyan. – AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP

  Keluarga tersebut telah gagal mematuhi amaran untuk berpindah dan apabila mereka akhirnya memutuskan untuk melarikan diri, jeepney tidak dapat dihidupkan.

  Tanega teringat memegang tangan Stephen ketika mereka bergelut untuk terus bertahan dalam pukulan air laut.

  “Dia adalah yang terakhir bersama saya ketika kami bertarung melawan ombak,” kata Tanega, 40.

  “Saya memberitahunya ‘bertahanlah nak, kita akan mengatasinya’. Tetapi ombak seterusnya memisahkan kami dan saya tidak pernah melihatnya lagi.”

  Tanega kehilangan enam anak-nya, suami, ibu, seorang saudara kandung perempuan, tiga anak saudara, kawan baik, rumahnya dan hampir semua harta bendanya dalam ribut itu.

  Mayat Stephen dan dua anaknya yang lain tidak pernah ditemui.

  Enam bulan selepas bencana itu, Tanega bertemu Joel Aradana, yang isteri dan dua anaknya terbunuh dalam ribut itu.

  Dalam kesedihan yang dikongsi bersama, mereka menjadi teman hidup dan mempunyai dua anak – kini berusia enam dan lapan tahun – sebelum hubungan itu berakhir.

  “Saya benar-benar bersyukur kerana dia memberi saya anak,” kata Tanega sambil ketawa.

  “Saya benar-benar mahukan satu lagi peluang untuk mendapat zuriat sebelum saya tua, untuk memberi saya kebahagiaan yang mencukupi untuk dapat pulih.”

  Selepas berkhidmat sebagai pembantu rumah di Arab Saudi, Tanega kembali ke Filipina untuk tinggal di sebuah rumah di tapak pemindahan yang dibina untuk mangsa Haiyan yang terselamat.

  Kediamannya yang sederhana mempunyai air paip, televisyen dan lantai berjubin. Dari situ, Tanega mengusahakan kedai kecil yang menjual beras, makanan dalam tin dan mi segera.

  Di sebalik kegembiraan melihat dua anaknya membesar, Tanega berkata kesakitan kehilangan keluarga pertamanya ‘tidak pernah benar-benar hilang’.

  “Rasa kehilangan, kesakitan masih di sini,” katanya sambil meletakkan tangannya di atas jantungnya.

  “Saya cuba menjadi kuat. Saya tetap bermotivasi, tetapi kehidupan tidak kekal.”

  PERMULAAN TRAUMATIK

  Bea Joy Sagales dilahirkan di atas lantai konkrit yang kotor di pusat perubatan sementara tiga hari selepas Haiyan melanda.

  Ibunya, Emily telah terselamat daripada gelombang laut umpama tsunami dengan memegang pagar pada sebelah tangan, sambil menggunakan tangan yang lain untuk melindungi perutnya daripada serpihan-serpihan terapung.

  Bapa Bea Joy, Jobert terlepas taufan itu – dan kelahirannya – kerana dia keluar memandu trak.

  Bapa dan anak tersebut kini tinggal bersama di tapak pemindahan. Bea Joy, sembilan tahun, jarang berjumpa ibunya yang bekerja sebagai pembantu rumah di Arab Saudi.

  Rumah mereka adalah kotak konkrit seluas 12 meter persegi. Ia tidak mempunyai air paip dan mengambil masa setengah jam dengan bas dan basikal roda tiga untuk ke pusat bandar Tacloban.

  Namun Jobert berkata, rumah itu telah melalui dua taufan sejak mereka berpindah dan kawasan itu cukup tinggi sehingga ia tidak terjejas oleh banjir.

  “Kawasan ini tinggi, jadi kami mungkin selamat di sini,” kata Jobert, sementara Bea Joy duduk diam di sebelahnya di hadapan dinding yang dihiasi dengan gambar-gambar keluarga.

  Meskipun dengan permulaan traumatik dalam hidupnya, Bea Joy ‘membesar dengan baik’, katanya sambil menyifatkan anak perempuannya sebagai seorang yang comel.

  Semasa Emily berada di luar negara, Jobert memandu beca untuk membantu menyara keluarga. Anak kedua pasangan itu tinggal bersama ibu bapa Emily di wilayah yang berbeza.

  Jobert berkata sukar menjaga anak perempuannya.

  “Berat badan saya turun melakukan ini dan saya lebih suka bekerja di luar, “ kata Jobert.

  Dia berharap sebaik sahaja Emily menamatkan kontraknya, keluarga itu dapat disatukan semula dan tinggal di bawah bumbung yang sama.

  “Saya tidak mempunyai hasrat lain selain mempunyai seluruh keluarga di sini dan tidak berpisah lagi,” katanya.

  Jobert berkata keluarga itu telah ‘beralih’ daripada Haiyan dan tidak lagi dilanda kesedihan pada ulang tahun itu.

  “Ulang tahun sebelum ini akan membuatkan kami menangis tetapi kini kami hanya menitiskan sedikit air mata kerana sudah biasa,” katanya.

  “Ini adalah perkara yang tidak boleh dibawa balik. Mereka adalah apa adanya.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...