Sedia peluang pekerjaan untuk kestabilan Afghanistan

HERAT, AFGHANISTAN – “Objektif utama saya adalah untuk memberi peluang pekerjaan kepada orang-orang yang tinggal di sekitar saya, mengupah orang yang menganggur dan pengurangan kemiskinan,” kata seorang peniaga Herat, Mohammad Zarif Ishaqzai dengan gembira.

Ishaqzai, yang mendirikan kilang kecil di wilayah Herat barat untuk mengitar semula barang terpakai, mengatakan bahawa mengumpulkan barang terpakai dari baldi sampah dan bekas membantu menjaga kebersihan persekitaran dan menyediakan bahan mentah untuk industri. Bahan mentah yang terdapat di kilang itu merangkumi botol plastik, tin dan beg.

“Pada awalnya, hanya 20 orang yang bekerja di kilang ini tetapi pada masa ini kira-kira 300 pekerja bekerja dalam tiga syif,” kata Ishaqzai, sambil menambah bahawa dia berharap jumlah kakitangan akan bertambah dengan pengembangan produksi kilang.

Ditubuhkan dengan modal AS$1.5 juta lima tahun yang lalu di wilayah Herat yang agak damai, kilang ini adalah yang pertama seumpamanya yang menghasilkan wul kaca, banyak digunakan untuk membuat selimut, bantal dan tilam.

Ishaqzai percaya bahawa pelaburan memerlukan inisiatif dan keberanian daripada modal di negara yang dilanda pemberontakan seperti Afghanistan.

Beberapa orang memunggah guni berisi wul kaca ke dalam trak. – Xinhua
Berapa orang pekerja kelihatan melakukan tugas di kilang wul kaca di wilayah Herat barat, Afghanistan. – Xinhua

Menyesali peperangan yang berlarutan sebagai punca utama tingginya kadar pengangguran dan kemiskinan di Afghanistan, pengusaha itu menjangkakan memberi peluang pekerjaan dapat menyumbang usaha menstabilkan keamanan di negara itu.

“Kadar pengangguran yang tinggi telah menyebabkan otak menjadi lemah dan itulah sebabnya ribuan orang Afghanistan yang berpendidikan meninggalkan negara ini ke tempat-tempat yang lebih selamat di Eropah dan bahagian lain dunia untuk mencari pekerjaan,” kata pengusaha itu kepada Xinhua.

Walaupun tidak ada statistik rasmi mengenai jumlah pengangguran di Afghanistan, ramai orang, kebanyakannya anak muda yang berpendidikan merantau ke Pakistan, Iran dan negara-negara maju untuk mencari pekerjaan dan kehidupan yang damai.

Sependapat dengan Ishaqzai, seorang ahli ekonomi tempatan Aziz Ghafoor mengatakan kepada Xinhua, “Menciptakan peluang pekerjaan sangat penting untuk menstabilkan ekonomi dan membangun masyarakat yang makmur.”

Mendukung penubuhan kilang penghasilan kecil, pakar ekonomi berpendapat bahawa pelaburan di mana-mana ladang dan membina ki-lang bahkan yang kecil menyumbang kepada pembasmian kemiskinan di negara yang dilanda perang itu.

“Saya pergi ke negara jiran tiga tahun lalu untuk mencari pekerjaan tetapi dihantar pulang tahun lalu dan sejak itu saya bekerja di kilang ini dengan gaji 10,000 Afghani (AS$130) sebulan,” kata seorang pekerja kilang itu, Mohammad, menunjukkan bahawa mewujudkan peluang pekerjaan di negara ini akan mengurangkan penyeludupan warga Afghanistan ke luar negara. – Xinhua