Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Sediakan platform kerjasama tangani keperluan kewangan

BANGKOK, 20 NOV – Malaysia menggalakkan negara anggota Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) untuk menyediakan platform kerjasama yang menangani keperluan kewangan dan menyokong penyertaan syarikat perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dalam urus niaga perdagangan antarabangsa.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata MSME, tulang belakang kebanyakan negara anggota APEC, mewakili kira-kira 95 peratus perniagaan global dan menyumbang kira-kira 60 peratus pekerjaan merentas ekonomi di semua peringkat pembangunan, ia adalah enjin pertumbuhan rantau ini.

Bagaimanapun, beliau berkata pandemik telah menyebabkan PMKS beroperasi dalam keadaan kekangan aliran tunai.

“Sehubungan itu, Malaysia mahu menekankan kepentingan saranan Majlis Penasihat Perniagaan (ABC) APEC kepada pemimpin dan menggalakkan ekonomi APEC mempertimbangkan penubuhan platform kerjasama yang menghimpunkan pihak berkepentingan sektor awam dan swasta untuk meneroka penyelesaian yang ketara,” katanya.

Mohd Zuki yang dalam kapasitinya sebagai Wakil Khas Perdana Menteri menyampaikan nota campur tangan pada Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC (AELM) ke-29: “Retreat Session 2: Sustainable Trade and Investment”, di sini, hari ini.

Untuk mencapai ekonomi serantau yang dinamik dan saling memerlukan seperti yang dinyatakan dalam Wawasan Putrajaya 2040 pada persidangan APEC Tahun 2020, Mohd Zuki berkata asas yang kukuh untuk pertumbuhan, disokong dengan baik oleh penggiat ekonomi yang berdaya saing khususnya PMKS adalah penting.

Sebagai forum kerjasama ekonomi serantau yang juga berfungsi sebagai inkubator idea, Mohd Zuki berkata APEC berada pada kedudukan strategik, bukan sahaja melengkapkan kerja yang sedang dijalankan di Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) tetapi juga meneroka dan membangunkan inisiatif berkaitan PMKS yang menjangkaui ruang lingkup sistem perdagangan pelbagai hala.

Beliau berkata APEC kekal sebagai pelopor idea penerokaan dan landasan ujian untuk inisiatif penerokaan merangkumi banyak bidang yang diminati oleh PMKS seperti pendigitalan, kemudahan perdagangan dan daya tahan rantaian bekalan. – Bernama

Tan Sri Mohd Zuki Ali (dua kanan) semasa menghadiri Dialog Tidak Formal Pemimpin APEC bersama Tetamu di Queen Sirikit National Convention Centre di Bangkok, Thailand, kelmarin. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -