Sejarah wabak maut di China

PARIS, 22 JAN – China telah menjadi punca beberapa wabak virus utama sejak beberapa dekad yang lalu, dengan wabak koronavirus baharu yang menyebabkan kematian telah muncul di pusat bandar Wuhan serta beberapa wabak utama telah dicatatkan.

Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) muncul pada November 2002 di wilayah selatan Guangdong.

Dipercayai berasal daripada kelawar, dan menjangkiti manusia melalui musang yang dijual untuk daging di pasaran hidupan liar.

Juga ‘koronavirus’, diberi nama begitu kerana penampilannya seperti mahkota apabila dilihat di bawah mikroskop elektron, SARS mudah menular dan menyebabkan radang paru-paru akut dan kadang-kadang membawa maut.

Dari awal tahun 2003 ia menimbulkan kebimbangan di seluruh Asia, terutamanya China, Hong Kong dan Singapura. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 12 Mac mengeluarkan amaran kesihatan global.

Pegawai kesihatan memeriksa suhu badan penumpang yang tiba dari bandar Wuhan, di Lapangan terbang Beijing, China. – AP

Wabak SARS menyebabkan 774 kematian di seluruh dunia daripada lebih 8,000 jangkitan di seluruh 30 negara. Lapan peratus mangsa adalah dari China dan Hong Kong.

Ketegangan selesema burung (H5N1) meragut nyawa pertama di Hong Kong pada tahun 1997, menyebabkan enam orang meninggal dunia.

Ia kemudian muncul semula pada tahun 2003 di Asia Tenggara, membunuh 282 orang daripada 468 yang dijangkiti di 15 negara, menurut angka WHO.

Tetapi virus itu amat bahaya untuk ternakan ayam dan hampir semua kes manusia adalah di kalangan mereka yang mempunyai hubungan langsung dengan burung yang dijangkiti.

Jangkitan antara manusia sangat terhad, walaupun terdapat kebimbangan virus itu akan berkembang kepada bentuk yang mudah menjangkit, oleh itu selesema burung tidak dianggap epidemik manusia. Satu virus influenza baharu jenis A, antara tiga jenis virus bermusim, mula menyebar di Hong Kong dari Julai 1968, yang telah menjangkiti 500,000 orang atau 15 peratus daripada penduduk. – AFP