Sekatan COVID-19 dorong ‘Kehilangan generasi’ di India

MUMBAI – C.S. Satheesha mengeja ‘A-P-P-L-E’ ke dalam telefonnya ketika dia mengajar secara jarak jauh dari satu-satunya tempat dia mendapat isyarat internet, sebuah rumah pokok di kebun belakang miliknya di selatan India.

Di daerah Kodagu, negeri Karnataka, Shreeshma yang berusia lapan tahun mendengar nota suara WhatsApp dari Satheesha di telefon ibunya di beranda dan mengulangi ayat seperti: “Ini kucing.”

Tetapi di sebuah negara di mana sekolah ditutup selama lebih dari setahun, salah satu penutupan paling lama di dunia, dia dan rakan-rakannya adalah antara yang bertuah. Menurut UNICEF, hanya satu dari empat kanak-kanak di India yang mempunyai akses ke peranti digital dan internet.

Banyak keluarga telah menjual barang atau mendapatkan pinjaman untuk membeli telefon pintar bagi anak-anak mereka melanjutkan pelajaran. Di beberapa kawasan luar bandar, anak-anak telah berjalan kaki sejauh beberapa kilometer dan melalui hutan yang dipenuhi ular, mencuba dan berhubung dengan guru mereka.

Jean Dreze, seorang ahli ekonomi kesejahteraan, mengatakan keadaan itu pasti akan memburukkan lagi ‘ketidaksamaan luar biasa’ yang sudah ada dalam akses kepada pendidikan yang mengukuhkan perbezaan golongan, kasta dan jantina di India.

C.S. Satheesha, membina sebuah rumah pokok di kebun belakang miliknya untuk mendapatkan isyarat lebih baik untuk kelas dalam taliannya di Kodagu, Bangalore. – AFP
Guru dan sukarelawan dari Yayasan Unique mengedarkan makanan kepada kanak-kanak dari kawasan kejiranan berpendapatan rendah setelah mengikuti kelas di sekolah terbuka ‘Vidyachaya’. – AFP

“Pada umumnya, kanak-kanak istimewa dapat terus belajar melalui pendidikan secara dalam talian. Namun, untuk kanak-kanak miskin, pendidikan dalam talian merupakan satu fiksyen, dan tidak ada pengaturan lain untuk mereka di kebanyakan negeri,” kata Dreze kepada AFP.

Bahkan sebelum wabak itu, lebih daripada enam juta kanak-kanak India belum bersekolah, menurut UNICEF. Hampir 30 peratus mereka yang putus sekolah, dengan kadar kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak dari komuniti yang paling terpinggir masih tinggi.

Pandemik dan tamparan hebat ter-hadap ekonomi India dan kepada orang miskin yang paling menderita hanya memburukkan lagi keadaan. Dengan pencari nafkah kehilangan pekerjaan, banyak keluarga tidak mempunyai pilihan selain membuat anak-anak mengabaikan pelajaran untuk membantu memenuhi keperluan.

Bukti anekdot menunjukkan terdapat peningkatan dalam perkahwinan usia muda yang bermaksud kurangnya seorang anggota keluarga untuk diberi makan dan juga pemerdagangan manusia.

Apa yang lebih membimbangkan ramai kanak-kanak tidak akan kembali belajar walaupun sekolah akhirnya dibuka semula, mewujudkan ‘generasi yang hilang’ iaitu golongan muda yang tidak berkelayakan.

“Sekiranya mereka merasa tidak dapat mengejar pelajaran yang tertinggal, mereka kurang cenderung untuk kembali ke sekolah,” kata Terry Durnnian, ketua Pendidikan UNICEF India.
Dalam 60 minggu dan jumlah yang terus dihitung, hanya lima negara lain yang melihat sekolah ditutup lebih lama daripada India, yang mempengaruhi 320 juta kanak-kanak, menurut UNESCO. Penutupan berterusan bertentangan dengan pengurangan sekatan di kebanyakan kawasan aktiviti lain di India.

Bablu Baghel dari Agra yang menempatkan Taj Mahal, melihat pendapatan bulanannya sebanyak 20,000 rupee (AS$270) semuanya tetapi menurun bersama dengan pengunjung ke tarikan pelancongan utama di India itu.

Ketiga-tiga anak pemandu teksi itu harus berkongsi telefon bimbitnya untuk menghadiri kelas mereka dari jauh. Dia tidak mampu membeli peranti lain.

“Itu sahaja ada kami miliki,” kata Baghel kepada AFP, sambil menambah caj data mudah alih yang dahulunya adalah paling murah di dunia telah melambung tinggi, menaikkan harga pembelajaran melalui penstriman.

Imran Salmani, seorang tukang gun-ting rambut di Agra, melihat pendapatannya menyusut 80 peratus dan sekarang tidak mampu untuk mendaftarkan semula kedua-dua anak perempuannya ke tahun baharu persekolahan.

Sekolah mereka menghantar gambar WhatsApp sebagai ganti pelajaran, dengan ibu bapa diharapkan dapat mengajar anak-anak mereka dan mengirimkan video kerja kelas mereka, satu tugas yang agar sukar mereka hadapi.

“Saya ingin memberikan semua peluang kepada anak perempuan saya,” kata Salmani kepada AFP. “Kami tidak mampu mengikutinya.”

“Saya mahu kembali ke sekolah,” kata anak perempuan Salmani, Aliya. – AFP