Sekatan jejas jutaan peminat permainan video Iran

TEHRAN – Jutaan pemain game Iran bersemangat dalam perlawanan permainan video dalam talian dunia, tetapi mereka harus melawan rintangan kehidupan setiap hari yang dikenakan oleh sekatan Amerika Syarikat (AS) dalam usaha mereka menuju tahap seterusnya dan terus bermain.

“Ini adalah masalah antara kedua-dua kerajaan dan menyusahkan pengguna,” kata salah seorang pemain game dan wartawan permainan video berusia 24 tahun, Amir Golkhani.

“Kami tidak mahu masuk campur dengan politik. Kami hanya mahu bermain,” katanya kepada AFP.

Sekatan yang dikenakan pada tahun 2018 oleh bekas presiden AS, Donald Trump secara tidak langsung menyasarkan industri permainan video.

Tetapi risiko tindakan untuk menghukum telah menghalang syarikat daripada menawarkan perkhidmatan kepada warga Iran.

Seorang peniaga menjual konsol permainan PlayStation 4 (PS4), PS5 dan Xbox di sebuah kedai di pasar pusat ibu negara Iran. Jutaan pemain game Iran berdepan kesukaran kerana sekatan AS. – AFP
Permainan video yang paling popular di Iran adalah Pro Evolution Soccer, Clash of Clans, FIFA, Call of Duty dan PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds). – AFP
Playstation 5 antara konsol yang paling terkenal di Iran dan seluruh dunia.

Di kedai-kedai berhampiran Imam Khomeini Square di Tehran tengah, keadaannya kelihatan normal dengan rak dipenuhi permainan video dan konsol terkini.

Mengejutkan lagi, kedua-dua konsol dari Sony PlayStation 5 dan Microsoft Xbox Series X dapat dijual di sana, walaupun hampir tidak mungkin diperoleh di banyak negara kerana pandemik COVID-19 mengganggu penghantaran bekalan global.

Tetapi kedua-dua syarikat itu tidak hadir secara sah di Iran kerana sekatan Washington dan produk mereka diimport atau diseludup masuk ke Iran dari negara-negara berdekatan.

Sistem perbankan yang disenarai hitam Iran juga bermaksud pemain – tanpa akses ke kad kredit yang diiktiraf di peringkat antarabangsa – perlu menggunakan identiti dan alamat palsu dan kadang-kadang orang tengah di negara lain telah mendaftarkan akaun untuk mereka dan melakukan pembelian dalam talian.

Terdapat sekurang-kurangnya 32 juta pemain game di antara 80 juta penduduk Iran, menurut laporan September oleh Yayasan Komputer dan Permainan Iran.

Ia mendapati bahawa permainan video yang paling popular di Iran adalah Pro Evolution Soccer, Clash of Clans, FIFA, Call of Duty dan PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds).

“Permainan video adalah salah satu daripada beberapa perkara yang membantu saya melarikan diri dari realiti kehidupan,” kata Farshad Rezayi, seorang tukang masak berusia 32 tahun dan peminat permainan video.

Salah satu cara untuk orang Iran mengakses permainan video dengan murah dan mudah adalah dengan ‘gameshare’ yang terdapat di kebanyakan konsol dan platform komputer.

Kedai-kedai Iran menggunakan VPN atau kaedah lain untuk menutup lokasi mereka dan membuat akaun yang kelihatan digunakan dari luar negara.

Mereka kemudian membeli permainan video dengan akaun tersebut menggunakan kad kredit atau kad hadiah di luar negeri dan menjual akses kepada beberapa pemain, yang berkongsi apa yang dikenali sebagai ‘akaun kapasiti’, merujuk kepada penggunaan dalam talian, luar talian atau keduanya.

Untuk PlayStation 4 yang sangat terkenal, misalnya, kedai menjual akses satu akaun permainan 20 hingga 60 peratus dari harga biasa, menurut penggunaan.

Kedai itu memperoleh keuntungan dengan menjual satu akaun kepada beberapa orang, sementara pemain itu menghindari mengeluarkan bayaran penuh untuk memiliki permainan berkenaan, biasanya AS$60 atau lebih dijual di Iran, sesuai dengan permainan dan permintaan di negara di mana gaji bulanan minimum adalah 25 juta rial, pada masa ini sekitar AS$100 pada kadar pertukaran tidak rasmi.

“Terlalu mahal untuk membayar 18 juta atau 28 juta rial untuk permainan video FIFA yan terbaharu. Saya hanya akan mendapatkan akaun (kongsi),” kata Ashkan Rajabi, 31 tahun, yang memiliki sebuah kedai permainan di Tehran.

“Permainan yang sama, perasaan yang sama, tetapi lebih murah.”

Seorang pemain game Rezayi mengatakan beliau telah menggunakan kaedah ini secara eksklusif sejak 2018, dan juga menyatakan duku-ngan untuk menghormati hak cipta permainan.

Produk asing tidak dilindungi oleh undang-undang hak cipta Iran yang terhad. Salinan Microsoft Windows hampir selalu dicetak rompak, rancangan Netflix dimuat turun dengan satu klik dan permainan video untuk PC biasanya versi palsu.

Akaun kapasiti adalah alternatif untuk permainan cetak rompak hampir sifar, kata Rezayi.

“Saya harus menyokong pemaju yang menolong saya. Mereka akan menyerah jika semua orang melakukan cetak rompak,” tambah Rezayi.

Omid Sedigh Imani, pengkritik dan penyiar permainan video yang berpangkalan di Tehran, meluahkan perasaan seperti mengatakan beliau menganggap akaun dan cetak rompak yang digodam sebagai ‘mencuri’.

Masih ramai pemain lain telah menemui cara untuk membeli permainan di akaun mereka sendiri.

“Kami memerlukan orang tengah di negara lain seperti Rusia, Turki,” kata Sadegh Kia, seorang pemain profesional berusia 25 tahun yang bercita-cita untuk menyertai dalam pertandingan persaingan di sebuah pusat permainan di Tehran.

Beliau mengatakan bahawa antara kad hadiah yang dijual membolehkan pemain menambah akaun dan membuat pembelian dalam talian.

Budaya pengguna Iran ‘selalu mencari jalan keluar’, kata pengkritik Imani.

Walaupun menyokong akaun bersama untuk pemain, Imani menganjurkan penggunaan perkhidmatan seperti Xbox Game Pass dengan langganan yang menawarkan beratus-ratus permainan dengan harga AS$10 sebulan.

Tetapi untuk mendaftar, orang Iran harus melalui orang tengah untuk pembayaran dan memalsukan maklumat lokasi dan akaun mereka.

“Saya tidak dapat memberitahu Xbox bahawa saya orang Iran,” kata wartawan permainan Golkhani, sambil menambah bahawa orang Iran berpura-pura mereka orang asing kerana Xbox menolak pengguna dari Iran dan akaun yang dikesan kemungkinan akan digantung.

“Kami terpaksa menggunakan VPN, untuk terus bermain dan menghindari dari sekatan,” katanya. – AFP