Sekatan virus diperketat di Itali

ROM, 25 OKT – Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte memperketat sekatan koronavirus di seluruh negara hari ini selepas negara itu mencatat jumlah kes baharu tertinggi, meskipun menerima bantahan dari pemimpin serantau dan bantahan jalan berhubung perintah berkurung.

Pawagam, teater, gim dan kolam renang mesti ditutup di bawah peraturan baharu itu, yang berkuat kuasa esok sehingga 24 November, sementara restoran dan bar akan berhenti menyajikan makanan pada pukul 6 petang, kata pejabat perdana menteri.

Itali, negara Eropah pertama yang terjejas teruk oleh pandemik dan mengenakan sekatan di seluruh negara, semalam mencatat hampir 20,000 kes baharu dalam tempoh 24 jam.

“Sekatan separa selama sebulan,” kata akhbar Repubblica, mendapati Conte tidak melakukan secukupnya untuk menenangkan pemimpin serantau yang telah merayu langkah yang lebih lembut untuk menyelamatkan perniagaan yang dimusnahkan oleh sekatan pada musim bunga.

Sekolah dan tadika masih dibuka, walaupun 75 peratus kelas untuk sekolah tinggi dan universiti akan diadakan secara dalam talian. Penduduk digesa supaya mengelak pengangkutan awam atau bergerak di luar komuniti mereka.

Langkah baharu itu diperkenalkan beberapa jam selepas puluhan pembantah di Rom bertempur dengan polis rusuhan semasa demonstrasi menentang perintah berkurung rantau, dengan membakar bunga api, tong sampah dan melontar peluncur. – AFP

Pegawai polis Itali bertempur dengan aktivis parti Forza Nuova semasa bantahan menentang langkah sekatan kerajaan untuk mengawal penularan COVID-19 di Piazzo del Popolo, Rom pada 24 Oktober. – AFP