Sekatan virus pendorong besar e-dagang

PARIS, 30 OGOS – Ketika peruncit besar tradisional mengumumkan pemberhentian pekerja secara besar-besaran atau membuang ribuan kakitangan disebabkan wabak, namun sebaliknya sekatan pergerakan telah memberi peningkatan besar kepada e-dagang.

Data terkini menunjukkan peralihan untuk membeli-belah secara dalam talian menurut kumpulan perunding Kantar, e-dagang antarabangsa meningkat sebanyak 41 peratus hanya dalam tiga bulan dibandingkan dengan pertumbuhan sebanyak 22 peratus untuk tahun 2020 secara keseluruhan hingga kini, pandemik telah memberi perubahan kepada peruncit.

Trend ini membawa kelegaan pada 18 Ogos, ketika Marks & Spencer mengumumkan bahawa ia membuang 7,000 kakitangannya.

Beberapa jam kemudian, syarikat gergasi pembelian dalam talian Amazon sebaliknya mengatakan ia mengambil 3,500 pekerja di Amerika Syarikat.

Pengurangan pekerja M & S hanya sebahagian gambaran di UK, dengan 2,500 lagi kehilangan pekerjaan diumumkan di kedai serbaneka di Debenhams, yang mana pada bulan April memasuki pentadbiran untuk kali kedua dalam setahun.

Syarikat gergasi pembelian dalam talian Amazon mengatakan bahawa ia mengambil 3,500 pekerja di Amerika Syarikat. Peralihan untuk membeli-belah dalam talian menurut kumpulan perunding Kantar, e-dagang antarabangsa meningkat 41 peratus hanya dalam tiga bulan. – AFP

Ratusan lagi pekerjaan juga akan hilang di rantaian jalan raya Britain yang terkenal. Sebaliknya, pasar raya terbesar Britain, Tesco, meletakkan peningkatan besar jualan dalam taliannya dengan mengatakan bahawa ia mewujudkan 16,000 pekerjaan tetap untuk menangani pertumbuhan aktiviti dalam taliannya yang kuat.

“Sangat jelas bahawa pendigitalan perdagangan, jika berlaku untuk waktu yang lama, sangat cepat,” kata Herve Gilg, pengarah urusan dan pakar pengedaran di Alvarez & Marsal perkhidmatan transformasi korporat.

Manfaatnya diperoleh oleh syarikat-syarikat yang telah melakukan banyak aktiviti dalam talian.

Lonjakan itu dipimpin oleh Amazon, yang menggandakan keuntungan bersihnya pada separuh kedua tahun yang dicabar oleh virus ini. – AFP