Sekolah Egypt Gold latih pelajar buat barangan kemas

KAHERAH – Di daerah perniagaan kelas atasan yang tenang berhampiran ibu kota Mesir, Kaherah, pelajar belajar cara membuat dan mereka bentuk barangan kemas di sekolah perhiasan pertama di negara ini.

Sekolah yang diberi nama Egypt Gold itu telah ditubuhkan pada tahun 2019 selepas protokol ditandatangani antara Kementerian Pendidikan dan Egypt Gold Group, pereka Mesir yang terhormat, pengilang dan pengedar barang kemas, emas, jam, berlian dan jam tangan. Sekolah ini memberikan pelajar pensijilan diploma yang diiktiraf di seluruh dunia.

“Memulakan sekolah ini adalah mimpi yang menjadi kenyataan. Ia akan menyelamatkan industri emas dan perhiasan daripada kepupusan, bukan sahaja di Mesir, tetapi juga di Timur Tengah dan Afrika,” kata Pengerusi lembaga pengarah Egypt Gold Group, Mostafa Nassar kepada media.

Nassar berkata industri emas dan perhiasan Mesir telah mengalami kekurangan tenaga kerja terlatih sejak 1980an, dengan menyatakan bahawa sekolah itu akan membantu menyelesaikan masalah ini.

Pada tahun 1999, Nassar memulakan pusat latihan dengan kerjasama Kementerian Hal Ehwal Mesir di mana beratus-ratus orang muda belajar membuat emas dan perhiasan.

Pelajar belajar cara untuk membuat perhiasan Emas di Kaherah, berhampiran ibu kota Mesir.
Egypt Gold akan menghasilkan pelajar pensijilan diploma yang diiktiraf. – Xinhua

“Kira-kira 3,500 orang pekerja lulus dari pusat… syarikat itu menggaji 1,400 daripadanya, manakala selebihnya telah digunakan dalam bengkel lain,” katanya.

Nassar berkata beliau akan menyediakan 600 pelajar pertama Egypt Gold dengan bengkel kecil di mana mereka boleh memulakan kehidupan profesional mereka, menekankan bahawa ia akan memberi mereka bahan mentah ‘dan kemudian membeli produk mereka’.

“Para graduan boleh membayar balik bengkel dan peralatan daripada keuntungan yang mereka hasilkan,” katanya.

“Selepas beberapa tahun bengkel itu akan menjadi milik mereka sendiri dan mereka juga boleh bekerja untuk syarikat lain jika mereka mahu.”

Nassar mendedahkan dia sedang dalam proses rundingan dengan tiga universiti asing yang bekerja dalam bidang perhiasan dan pendidikan emas untuk memulakan universiti pertama yang akan mengajar pembuatan barang kemas dan reka bentuk.

“Mesir memerlukan pendidikan akademik dalam bidang tersebut yang akan membantu menjadikan negara kita menjadi pusat pendidikan teknikal serantau,” kata Nassar.

Menurut Khaled Hassan, Pengarah Pembangunan Perniagaan dan Perusahaan di Egypt Gold Group, berkata sekolah itu menerapkan teknologi terbaharu dalam industri emas, sambil menambah bahawa para pelajar akan menjadi pereka dan pembuat yang berkelayakan setelah lulus.

Hassan berkata 200 orang pelajar, yang terdiri daripada 130 orang perempuan dan 70 orang lelaki menghadiri kelas itu pada masa ini, mendedahkan bahawa sekolah itu telah mengupah pakar perhiasan bukan asal Mesir untuk mengajar pelajar kemahiran membuat emas terkini.

Pelajar yang datang dari pelbagai wilayah di seluruh Mesir percaya bahawa sekolah itu adalah tempat yang membantu mereka membina masa depan yang baik di negara yang mana kadar pengangguran mencecah 8 peratus.

Yasmin Ibrahim, dari wilayah Monufia, berkata beliau banyak belajar dalam masa yang singkat di sekolah, sambil menambah bahawa dia menikmati pengalaman menjadi seorang pelajar di sebuah sekolah teknikal.

“Sekolah ini akan membantu kita merealisasikan impian kita untuk mempunyai pekerjaan pada usia muda,” katanya sambil memerhatikan seorang guru melukis reka bentuk cincin. – Xinhua