Sekolah Harrow buka kampus di pelabuhan perdagangan bebas Hainan

HAIKOU, CHINA – “Rumah terbaik bagi minggu antarabangsa adalah Rumah Rudolf!”

Baru-baru ini, dengan dikelilingi oleh rakan sekelas yang bersorak, Emma, ketua bagi Rumah Rudolf di Harrow Haikou, telah menyampaikan ucapan penghargaannya secara bersahaja dan anggun dengan ukiran senyuman di wajahnya.

Sekolah Harrow adalah tempat kelahiran bagi “Sistem rumah” yang juga mencetuskan inspirasi bagi sistem Rumah dalam dunia fantasi terkenal Harry Potter. Harrow Haikou telah mewarisi tradisi lama ini. Terletak di Bandar raya Haikou, yang berada di bahagian utara Hainan – pelabuhan perdagangan bebas terbesar di China, Harrow Haikou adalah jenama pendidikan antarabangsa pertama yang terkenal di bandar raya itu.

Sekolah itu meliputi sebuah kawasan pembinaan seluas 75,000 meter persegi dan termasuk Akademi Kepimpinan Inovasi Harrow Haikou, Sekolah Antarabangsa Harrow, dan Harrow-Little Lions Childhood Development. Harrow Haikou boleh menampung sehingga 1,800 orang pelajar, termasuk 220 pelajar sekolah berasrama. Keseluruhan sistem Harrow Haikou terdiri daripada sekolah sepenuh masa dan sekolah berasrama dari tadika sehingga sekolah tinggi.

Hanya setahun yang lalu, Emma belajar di sebuah sekolah awam di Guangxi, China. Di bawah model pendidikan sekolah awam, dia merasa tidak mempunyai peluang untuk cemerlang.

Ketika tekanan dalam pelajarannya terus meningkat, Emma menjadi semakin cemas. Ibu bapa Emma mengambil keputusan untuk menukar persekitaran agar dia dapat mengembangkan personaliti dan hobinya dengan lebih baik.

Sejak Emma memulakan pengajian di Harrow Haikou, dia telah menemui banyak kursus yang menarik untuk dipilih. Tanpa ujian yang berlebihan dan banyak kerja rumah, dia sekarang boleh memperuntukkan lebih banyak masa untuk hobinya dan mengembangkan keseluruhan keupayaannya dengan lebih baik. Dia telah dapat menyesuaikan diri dengan mod baharu ini yang menumpukan kepada disiplin diri dalam pembelajaran dan pengembangan yang komprehensif. Atas sebab ini, dia kini lebih yakin dan gembira.

Emma hanya merupakan satu daripada pelajar di Harrow Haikou yang dijangka untuk membuat perubahan. Sejak Harrow Haikou membuka pintunya secara rasmi pada September 2020, ia telah menarik lebih 300 orang pelajar seperti Emma dari seluruh dunia untuk belajar dan tinggal di sini.

Sebagai sebuah sekolah swasta yang terkenal di United Kingdom, Harrow Haikou cemerlang dengan pengalaman dan kelebihannya yang unik dalam melatih pelajar untuk menjadi bakat kelas atasan. – Bernama

Gambar menunjukkan Sekolah Harrow Haikou yang terletak di Bandar raya Haikou, yang berada di bahagian utara Hainan, pelabuhan perdagangan bebas terbesar di China. – Bernama