Sekolah komuniti sokong pendidikan kanak-kanak terdedah

LUSAKA – Seperti kanak-kanak lain dari kawasan berpendapatan rendah di Zambia, Gloria Mulenga, 13, mempunyai cita-cita untuk memperbaiki komunitinya.

“Saya mahu menjadi jururawat kerana mahu membantu menyembuhkan kanak-kanak sakit yang berasal daripada keluarga miskin,” kata Mulenga.

Mulenga merupakan salah seorang daripada lebih 5,000 kanak-kanak rentan yang berpeluang mengakses pendidikan di sekolah komuniti Misisi yang terletak di perkarangan Misisi, sebuah penempatan tidak formal yang padat penduduk di Lusaka, ibu kota Zambia.

Sekolah komuniti Misisi adalah salah satu daripada kebanyakan sekolah komuniti di Zambia. Sekolah ini, yang menjalankan kelas bermula dari darjah Pra hingga darjah 7, didirikan pada tahun 2002 untuk menyokong akses pendidikan bagi anak-anak yatim dan anak-anak yang terdedah di daerah ini.

Sekolah komuniti ialah sekolah bersumber rendah yang terdapat di kebanyakan kawasan berpendapatan rendah di Zambia yang dimulakan oleh kebanyakan penduduk di kawasan tertentu. Sekolah-sekolah tersebut menawarkan pendidikan kepada orang miskin secara percuma atau dengan kos yang sangat minimum.

Kelihatan seorang guru sukarelawan memberikan penerangan kepada kanak-kanak di Sekolah Komuniti Misisi. – Xinhua
Kanak-kanak menghadiri kelas di Sekolah Komuniti Linda di daerah Chilanga, Zambia. – Xinhua

Berbanding dengan sekolah kerajaan atau swasta (untuk keuntungan), sekolah komuniti dikendalikan dengan sumber yang sangat terhad dan dikendalikan oleh sukarelawan yang tidak terlatih. Mereka selalunya mempunyai bahan pembelajaran dan meja yang tidak mencukupi dan dalam banyak keadaan terharu dengan bilangan pelajar yang ramai.

Walau bagaimanapun, cabaran itu tidak menghalang sekolah komuniti itu untuk merealisasikannya di luar jangkaan ramai dan membawa harapan kepada masyarakat miskin dan luar bandar di seluruh Zambia.

“Sekolah komuniti Misisi telah melahirkan graduan yang kini menyumbang kepada kemajuan komuniti mereka. Ini adalah petunjuk sekolah itu melakukan kerja yang terpuji dalam menyediakan pendidikan di perkarangan,” kata Evans Phiri, pengerusi untuk sekolah komuniti Misisi.

Phiri menyifatkan kejayaan sekolah itu kepada ibu bapa dan guru sukarelawan serta pemimpin masyarakat yang katanya terus memberikan pelbagai sumber untuk membantu melahirkan pelajar yang terbaik.

“Sekolah ini menawarkan pendidikan percuma tetapi ibu bapa dan pengurusan bersetuju keluarga menyumbang 30 Kwacha Zambia (kira-kira AS$1.7) setiap bulan untuk membantu kos pentadbiran,” jelasnya.

Prosperous Chongo, guru besar Sekolah Komuniti Linda yang terletak di daerah Chilanga, kira-kira 20 Kilometer selatan Lusaka berkata sekolah komuniti menyediakan alternatif untuk kanak-kanak yang tidak dapat mengakses pendidikan daripada sekolah kerajaan atau swasta.

“Tanpa sekolah komuniti, ramai kanak-kanak dalam komuniti miskin Zambia tidak akan mendapat akses kepada pendidikan, yang boleh mengakibatkan negara itu mencatatkan tahap buta huruf dan kemiskinan yang sangat tinggi,” kata Chongo.

“Salah satu kelebihan utama berada di sekolah komuniti ialah pelajar tidak diwajibkan memakai pakaian seragam. Ideanya adalah untuk memastikan kanak-kanak tidak dihalang daripada mengakses pendidikan kerana keluarga mereka tidak mampu membeli pakaian seragam atau kasut sekolah untuk mereka,” jelasnya.

Menurut Pusat Pembangunan Pendidikan, sekolah komuniti pertama di Zambia bermula pada 1990an. Pada masa ini, Zambia mempunyai lebih 3,000 sekolah komuniti, dan jumlah itu semakin meningkat.

Kerajaan Zambia sejak itu telah mengiktiraf sekolah komuniti secara rasmi dan berusaha untuk menawarkan pembangunan profesional kepada guru sekolah komuniti serta memberi geran dan sokongan infrastruktur kepada sekolah-sekolah ini. Kerajaan juga menyediakan geran untuk membina serta menaik taraf infrastruktur sekolah komuniti supaya dapat menyediakan persekitaran pembelajaran yang lebih baik. – Xinhua