Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Sekolah perfileman wujud potensi pembikinan filem Afrika

  DAKAR – Ia adalah kisah seorang budak lelaki yang menipu tunangnya, terlalu banyak kesalahan dalam kehidupan yang mementingkan diri sendiri dan dalam keadaan terdesak beralih kepada jin untuk meminta pertolongan.

  Jin itu memberikan lima biji cengkerang kowri ajaib kepada budak lelaki itu untuk mengelapnya tetapi ini hanya akan berkesan jika dia menggunakannya dengan bijak.

  Ini adalah idea untuk skrip yang dicadangkan oleh Kine Niang, seorang pelajar penulis skrip pelajar berusia 30 tahun di sekolah filem baharu di Senegal yang berharap dapat membuka potensi pembikinan filem Afrika.

  Bertempat di bangunan pejabat lama yang diubah suai menjadi ruang budaya di ibu kota Dakar, sekolah itu merupakan usaha pertama di Afrika oleh usaha sama penemuan baharu yang menawarkan latihan percuma dalam pembikinan filem.

  Skim itu didorong oleh Ladj Ly, pengarah dan penulis skrip Perancis yang memenangi hadiah juri di Cannes pada 2019 untuk Les Miserables, sebuah filem tentang keganasan bandar, berlatarkan kawasan pinggir bandar Paris Montfermeil tempat dia dibesarkan.

  Toumani Sangare (kanan), pengarah dan pengasas sekolah filem Kourtrajme Dakar, berdiri bersama rakan sejawatnya, Ladj Ly (dua, kanan) dan para pelajar semasa sidang media di sekolah filem di Dakar. – AFP
  Dialika Sane (tengah), jurulatih di sekolah filem Kourtrajme Dakar, bercakap semasa kursus dengan pelajar mengenai penulisan skrip. – AFP

  Kolektifnya, Kourtrajme, telah membantu menubuhkan dua sekolah lain seperti itu, satu di Montfermeil dan satu lagi di Marseille. Mereka menawarkan latihan dalam pawagam dan profesion audiovisual lain, secara percuma dan tanpa syarat umur atau kelayakan akademik.

  Ly dan Toumani Sangare, pengarah yang mengasaskan Kourtrajme pada tahun 1995 dan merupakan ketua bersama sekolah, kedua-duanya berasal dari Mali dan berminat untuk menemui usaha terbaharu mereka di sana. Tetapi pergolakan yang serius menggagalkan rancangan itu.

  Malah di Senegal yang lebih aman, Ly dan rakan-rakannya akan menghargai beberapa keajaiban untuk memudahkan tugas itu, dengan kerenah birokrasi dan wabak COVID-19 menghalang kemajuan.

  Kemasyhuran “membuka banyak pintu”, kata Ly, “tetapi ia masih menjadi halangan, untuk memberitahu diri awda bahawa awda ingin mewujudkan sekolah percuma, terbuka kepada semua.”

  Cabaran yang sukar

  Matlamatnya kelihatan utopia di benua di mana banyak negara mungkin mengimpikan industri filem tetapi kekurangan sumber untuk memulakan. Sektor ini dikuasai di Afrika oleh Nollywood, hab pengeluaran gergasi Nigeria, yang menghasilkan kira-kira 2,500 filem setahun.

  Pertubuhan kebudayaan PBB UNESCO melaporkan pada Oktober tahun lalu hanya 44 peratus negara Afrika yang mempunyai suruhanjaya filem yang ditubuhkan. Dan, katanya, cabaran lain untuk pembikin filem adalah banyak, daripada cetak rompak kepada keka-ngan kebebasan bersuara.

  Pada Februari 2021, Ly terperangkap dalam penyiasatan yang menyasarkan persatuan yang menyelia sekolah itu, atas dakwaan pecah amanah dan pengubahan wang haram. Pengarah dan abangnya disoal siasat oleh polis. Siasatan kini selesai dan pejabat pendakwa raya berkata ia sedang meneliti tindakan yang perlu diambil jika perlu.

  Ly bercakap tentang percubaan ‘sabotaj’ dan ‘karut’ yang merosakkan ditulis oleh bekas pekerja.

  “Sekolah kami diganggu ramai orang, mereka melakukan segala-galanya untuk memusnahkannya,” katanya.

  “Tetapi yang penting ialah sekolah itu wujud dan kami terus membukanya di mana-mana.” Madrid adalah lokasi yang dimaksudkan untuk penubuhan keempat.

  Kemahiran Senegal

  “Senegal telah menjadi negara pilihan dalam pengeluaran audiovisual, khususnya untuk siri,” kata Sangare. Banyak produksi antarabangsa difilemkan di sini, jurutekniknya terlatih dan landskapnya ‘luar biasa’, katanya, semuanya ‘lima jam dari Paris’ melalui udara.

  Empat belas orang muda terdiri daripada tujuh wanita dan tujuh lelaki, dipilih daripada ratusan pemohon akan dilatih dalam penulisan skrip selama lima bulan. Sekolah ini akan mengambil 18 pengarah perantis pada bulan Jun.

  Bajet tahun pertama sebanyak 400,000 euro (AS$453,000) dibiayai oleh agensi pembangunan AFD Perancis dan rakan kongsi swasta, termasuk saluran televisyen dan filem Perancis Canal+. Niang, seorang penulis skrip pemula, pertama kali dipilih setahun lalu. Selepas berbulan-bulan berlalu, dia akan memulakan latihan amali pengurusan apabila dia mendapat panggilan bahawa sekolah itu akhirnya bangkit.

  Dia mempunyai kelayakan dalam statistik tetapi berkata dia “berminat untuk menulis… ia adalah satu peluang yang saya tidak boleh lulus.”

  Kelas mereka mula bekerja pada hari Selasa baru-baru ini.

  “Kami memulakan kursus dengan soalan: mengapa awda menulis?” kata jurulatih mereka, Dialika Sane, yang pernah bekerja di beberapa siri televisyen.

  Tanggapan itu “sangat memberi inspirasi, kadang-kadang tidak masuk akal, kadang-kadang puitis,” kata Sane.

  Tetapi semua orang “memahami tugas penulis skrip, intipati tugas itu untuk menayangkan pada skrin apa yang tidak semestinya boleh dikatakan dengan cara lain.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...