Sekolah-sekolah di Chicago ditutup hari ke-3

CHICAGO, 7 JAN – Pemimpin daerah sekolah ketiga terbesar di AS membatalkan kelas untuk hari ketiga berturut-turut ketika perbahasan hangat diteruskan dengan kesatuan guru Chicago mengenai pembelajaran jarak jauh dan langkah keselamatan COVID-19 yang lain.

Kesatuan itu, yang mengundi minggu ini untuk kembali kepada arahan dalam talian, memberitahu guru untuk tidak hadir ke sekolah mulai Rabu lalu semasa lonjakan COVID-19 terkini sementara kedua-dua pihak berunding. Tindakan itu hanya dua hari selepas pelajar kembali dari cuti musim sejuk, mendorong pegawai daerah membatalkan kelas setiap hari untuk pelajar di daerah kira-kira 350,000 pelajar semasa rundingan, mengatakan tidak ada rancangan untuk kembali kepada pembelajaran jarak jauh di seluruh daerah.

Daerah sekolah di seluruh negara telah menghadapi isu pandemik yang sama, dengan kebanyakan memilih untuk kekal terbuka sambil meningkatkan ujian virus, protokol yang ketat dan pelarasan lain sebagai tindak balas kepada pandemik yang berubah-ubah.

Dalam mesej yang disampaikan kepada ibu bapa kelmarin, pemimpin Chicago berkata kelas akan dibatalkan hari ini tetapi ‘pembelajaran dan aktiviti secara bersemuka mungkin tersedia di sebilangan kecil sekolah’ berdasarkan bilangan pekerja yang melaporkan diri untuk bekerja.

Peratusan kecil guru, bersama-sama dengan pengganti, terus datang ke sekolah semasa apa yang dilabelkan oleh daerah sebagai ‘mogok kerja haram’. – AP

Chicago membatalkan kelas untuk hari ketiga berturut-turut ketika perbahasan hangat diteruskan dengan kesatuan guru Chicago mengenai pembelajaran jarak jauh dan langkah keselamatan COVID-19 yang lain. – AP