Sektor ekonomi dibuka semula 14 Mei 

PUTRAJAYA, 1 MEI – Hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan di Malaysia akan dibenarkan beroperasi tertakluk kepada syarat-syarat dan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak berkuasa bermula 4 Mei, 2020, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi, Majlis Keselamatan Negara dan Jemaah Menteri telah mengadakan perbincangan secara panjang lebar dalam mencari jalan mengimbangi keperluan untuk memulihkan ekonomi negara dan kepentingan membendung wabak COVID-19.

“Atas nasihat Kementerian Kesihatan berdasarkan data-data yang dikumpul dan amalan terbaik yang ditentukan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kerajaan telah memutuskan untuk membuka semula sektor-sektor ekonomi secara berhati-hati dengan menguatkuasakan SOP kesihatan yang ketat,” katanya dalam perutusan khas Hari Pekerja 2020, hari ini.

Muhyiddin berkata, senarai lengkap perniagaan atau aktiviti yang tidak dibenarkan beroperasi boleh dirujuk di laman web Majlis Keselamatan Negara.

Menurutnya, senarai lengkap perniagaan atau aktiviti yang tidak dibenarkan ini akan disemak dari masa ke semasa bergantung kepada perkembangan kes jangkitan COVID-19. – Bernama