Sektor kewangan Islam Malaysia cecah RM3 trilion

KUALA LUMPUR, 17 JUN – Sektor kewangan Islam Malaysia dijangka mengekalkan pertumbuhan dua digit sehingga mencecah hampir RM3 trilion pada tahun 2020 di bawah Pelan Induk Pasaran Modal kedua, kata Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Pengerusi Bursa Malaysia Bhd berkata industri dana Islam negara telah mempamerkan pertumbuhan yang memberangsangkan.

Setakat Mac tahun ini, dana Shariah bernilai RM170 bilion mewakili 23 peratus daripada jumlah industri aset di bawah pengurusan (AUM) sementara nilai aset bersih unit (NAV) dana amanah Shariah berjumlah RM99 bilion mewakili kira-kira 23 peratus daripada keseluruhan industri NAV.

“Promosi berterusan oleh industri pengurusan aset dapat membantu menyumbang kepada kesedaran yang lebih besar mengenai pelaburan Shariah kepada sekumpulan pelabur yang lebih luas.

“Terdapat peluang yang lebih jauh untuk inovasi dan pengembangan produk bagi menyediakan rangkaian produk berasaskan Syariah yang lebih meluas untuk industri ini,” kata Abdul Wahid dalam ucaptama pada Persidangan Maya Pelaburan Shariah 2020 di sini hari ini.

Beliau berkata Malaysia telah diakui semua sebagai yang terdepan dalam kewangan Islam, menjadi peneraju dalam mempromosikan proposisi yang bertanggungjawab secara sosial berdasarkan nilai bersama dengan kewangan Islam. – Bernama