Selamatkan perjanjian nuklear 2015 – Iran

BEIJING, 17 Mei – Menteri Luar Negeri Iran, Mohammad Javad Zarif hari ini menggesa China dan Rusia untuk mengambil ‘tindakan konkrit’ bagi menyelamatkan perjanjian nuklear 2015 ketika beliau memberi amaran tentang situasi ‘berbahaya’ di tengah-tengah peningkatan ketegangan dengan Amerika Syarikat (AS).

“Iran dan China perlu berfikir bersama dan bekerjasama untuk memelihara hubungan pelbagai hala,” kata Zarif semasa pertemuan dengan rakan sejawatannya dari China, Wang Yi, lewat hari ini.

Bercakap kepada pemberita sebelum ini, Zarif berkata beliau akan bercakap dengan pegawai China mengenai ‘hubungan dua hala dan isu-isu yang sangat berbahaya yang sedang berlaku di rantau hari ini’, menurut sebuah video yang diterbitkan di laman web kementerian luar negeri Iran.

Washington telah menghantar lebih banyak tentera ke Teluk, salah satu laluan air yang paling strategik di dunia, dalam apa yang dikatakan para pegawai AS adalah tindak balas kepada gambar-gambar yang memperlihatkan peluru berpandu Iran.

Pada hari Rabu, Jabatan Negara AS mengarahkan pemindahan kebanyakan anggota dari kedutaan dan konsulat AS di Iraq, yang dibimbangi dengan serangan oleh militia Syiah yang diarahkan oleh Iran.

Iran kelmarin menolak rundingan dengan AS, tetapi berkata ia menunjukkan ‘sekatan maksimum’. – AFP

Menteri Luar China Wang Yi (kanan) ketika bertemu Menteri Luar Iran Mohammad Javad Zarif di Beijing, kelmarin. – AFP