Selangor, Pahang, Johor kawasan larangan pembakaran terbuka

KUALA LUMPUR, 3 MAC – Seluruh Selangor, Pahang dan Johor kini diisytiharkan sebagai kawasan larangan pembakaran terbuka oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) berkuat kuasa serta merta sehingga satu tarikh yang akan ditentukan kemudian.

Ketua Pengarah Alam Sekitar, Norlin Jaafar berkata penguatkuasaan itu adalah seperti yang diperuntukkan di bawah Seksyen 29AA(2) Akta Kualiti Alam Sekeliling (Pindaan) 2001.

Norlin berkata dengan pengisytiharan itu, semua pihak dilarang melakukan pembakaran terbuka atau membiarkan tanah atau premis kepunyaan mereka dimasuki atau dicerobohi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan pembakaran terbuka bagi tujuan tertentu atau dengan tidak sengaja.

“Mereka yang sabit kesalahan melakukan pembakaran terbuka boleh dikenakan denda maksimum RM500,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Kompaun maksimum sebanyak RM2,000 juga boleh dikenakan atas setiap kesalahan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man dilaporkan berkata punca kualiti udara tidak sihat di beberapa kawasan dalam negara adalah disebabkan oleh peningkatan kes pembakaran terbuka susulan keadaan cuaca panas dan kering sejak pertengahan Februari lepas. – Bernama

Pemandangan bandaraya Petaling Jaya dilihat kurang jelas yang dirakam pada 2 Mac. – Bernama