Selebriti Korea bantu mangsa banjir

Selebriti terus membantu mereka yang terjejas oleh hujan lebat dan banjir di Korea yang berterusan.

Dengan musim hujan Korea yang bermula pada bulan Jun, hujan lebat telah membanjiri negara ini dalam jumlah yang sangat tinggi. Hujan monsun yang tertumpu di wilayah tengah dan selatan Korea telah membanjiri kawasan perumahan, menyebabkan ribuan orang berpindah.

Pada 4 Ogos lalu, Persatuan Bantuan Bencana Korea mendedahkan bahawa Kim Jong Kook menyumbang 50 juta won (kira-kira AS$42,170) untuk membantu mereka yang memerlukan. Newsen melaporkan bahawa Kim Jong Kook tidak memaklumkan kepada agensinya mengenai sumbangan dermawannya.

Agensi Shin Min Ah dan Kim Woo Bin, AM Entertainment juga mendedahkan bahawa kedua-dua pelakon itu masing-masing menyumbang 50 juta won ke Community Chest of Korea. Pasangan ini sebelumnya telah membuat sumbangan untuk membantu mencegah penyebaran COVID-19 awal tahun ini.

Selain itu, Kim So Hyun menyumbang 20 juta won (kira-kira AS$16,880) untuk membantu mangsa banjir, menurut Persatuan Bantuan Bencana Korea pada 5 Ogos. Dia terus memberi sumbangan, membantu mangsa kebakaran hutan wilayah Gangwon, membantu dalam pencegahan COVID-19, dan banyak lagi. – Agensi

(Dari kiri) Kim Jong Kook, Shin Min Ah dan Kim Woo Bin, antara selebriti yang membuat sumbangan kepada mangsa banjir di Korea. – Agensi