Selepas banjir buruk, Jerman bergelut dengan longgokan sampah

JERMAN, 4 OGOS – Kampung-kampung yang musnah akibat banjir terburuk di Jerman bulan lalu, pusat-pusat sampah mengumpul timbunan sampah yang setara dengan timbunan sampah sepanjang tahun.

“Tidak ada yang sama seperti di Jerman,” kata Sascha Hurtenbach, pengarah pusat pengurusan sisa di Niederzissen, kepada AFP, sementara di belakangnya penggali bekerja untuk mengurangkan longgokan sampah.

“Pada masa ini, kami mempunyai sekitar 35,000 tan sampah yang diambil dari zon bencana di sini dan kami telah mengambil jumlah yang sama ke tempat pembuangan sampah,” kata Hurtenbach.

“Masih banyak longgokan sampah yang masih ada di sana.”

Tapak pembuangan sampah di Niederzissen terletak sekitar 20 kilometer dari lembah Ahr, di mana, pada malam 14 Julai, tebing sungai itu pecah dan perairan berubah menjadi arus deras.

Perkampungan di sepanjang Ahr dilanda paras air tinggi dan puluhan penduduk terbunuh.

Di sepanjang jalan yang menuju ke lembah, lumpur telah bertukar menjadi debu dan konvoi trak sampah telah menggantikan pelancong yang biasa datang ke sana untuk menikmati persekitaran yang pernah indah.

Mesin basuh, mesin basuh pinggan mangkuk, sofa, peti sejuk, kerusi ditumpuk satu di atas yang lain di Niederzissen. Mereka menyaksikan betapa besarnya bencana yang menyebabkan sekurang-kurangnya 186 orang maut di sebelah barat Jerman. – AFP