Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Selit program terapi untuk pulihkan emosi pelajar

-

PAW PAW, MICHGAN – Pada pagi Disember yang berangin di luar bandar barat daya Michigan, di luar Sekolah Rendah Paw Paw, seorang pekerja sosial dengan anjing terapi kecil bernama Trixie menawarkan ketenangan di pintu masuk.

Kanak-kanak yang memakai pelitup muka berlari-lari keluar dari bas, ada yang tunduk untuk membelai anjing itu sebelum masuk ke dalam.

Seperti kanak-kanak di banyak bandar dan pekan di seluruh dunia, para pelajar di Sekolah Menengah Van Buren Daerah Michigan telah melalui banyak perkara sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pandemik yang berterusan telah menjejaskan pembelajaran di dalam kelas, membuatkan rakan dan orang yang tersayang jatuh sakit, dan telah menyebabkan beberapa keluarga di daerah itu kehilangan pekerjaan dan tempat tinggal.

Tiga orang pelajar cuba membunuh diri di daerah itu sejak sekolah secara bersemuka disambung semula sepenuh masa pada musim luruh ini, dua pelajar bunuh diri tahun lepas. Dan kini, kejadian tembakan dua hari sebelum itu di sekolah yang jaraknya hanya beberapa jam.

Pakar tingkah laku, Eric Clark (tengah kanan) mengetuai sekumpulan pelajar gred lima dalam latihan kesedaran. – AP
Pelajar gred dua memegang kepala mereka semasa mereka bercakap tentang ‘pemikiran’ dan bagaimana mereka membandingkan dengan ‘perasaan’ dan ‘tindakan’ yang terhasil, di Sekolah Rendah Paw Paw, Michigan. – AP
Guru gred dua Melissa Shugg mengajar pelajaran di Sekolah Rendah Paw Paw tentang pemikiran, perasaan dan tindakan. – AP

Tetapi dengan pengagihan wang bantuan COVID-19 persekutuan dan pembiayaan negeri tahun ini serta kepercayaan di kalangan pegawai sekolah tempatan kanak-kanak tidak boleh berjaya dalam akademik jika mereka bergelut dari segi emosi, 15,000 lebih pelajar Van Buren semuanya menerima bantuan tambahan.

Dalam tahun persekolahan yang sepatutnya kembali normal tetapi, daerah ini telah melancarkan program pendidikan berdasarkan komponen utama psikologi moden terapi tingkah laku kognitif. Prinsip kaedah ini termasuk dalam kurikulum dan merupakan sebahagian daripada rangkulan penuh pembelajaran sosial dan emosi daerah.

Pelajar dalam setiap gred diajar bagaiman pemikiran, perasaan dan tingkah laku itu berkait dan bagaimana belajar mengenai cara mengawal dan merangka semula pemikiran boleh membawa kepada hasil yang lebih positif. Program ini termasuk pelajaran yang lebih intensif untuk kanak-kanak yang bergelut dengan kebimbangan, kemurungan atau trauma, bersama-sama dengan sesi mengenai pencegahan bunuh diri. Semua pekerja daerah belajar tentang konsep.

Walaupun sekolah di AS dan di tempat lain semakin mengajar kemahiran pembelajaran sosial dan emosi, ramai yang menggunakan pendekatan secara perlahan-lahan, mewujudkan kelas khusus untuk bercakap tentang perasaan, atau menumpukan perhatian itu hanya kepada kanak-kanak yang paling bermasalah. Ramai yang kekurangan dana dan sumber untuk menerima pakai pendekatan komprehensif yang Paw Paw dan sekolah jirannya cuba, menerapkan kaedah psikologi berasaskan bukti ke dalam kurikulum dan melibatkan semua pelajar dan kakitangan.

Pembelajaran sosial dan emosi yang berkesan tidak berlaku “hanya pada masa tertentu dalam sehari atau dengan orang tertentu,” ia harus dicerminkan dalam semua operasi dan amalan sekolah, kata Olga Acosta Price, pengarah Pusat Kebangsaan untuk Kesihatan dan Penjagaan Kesihatan di Sekolah. Dengan gangguan akibat wabak yang berleluasa, pendekatan seperti itu diperlukan “sekarang lebih daripada sebelumnya,” katanya.

Semasa pelajar gred dua di Sekolah Rendah Paw Paw duduk di atas lantai, mereka mendengar pengenalan daripada guru mereka dan persembahan video, belajar bagaimana mengenal, mengurus dan merangka semula perasaan ‘besar’ seperti kebimbangan, kemarahan dan kesedihan.

Di sekolah rendah bersebelahan untuk gred yang lebih tinggi, dalam sesi berkumpulan untuk kanak-kanak yang lebih berisiko, empat pelajar gred lima berlatih senaman kesedaran, perlahan-lahan bernafas sambil menggunakan jari telunjuk untuk mengesan jari itu ke atas dan ke bawah di tangan yang lain. Pakar tingkah laku, Eric Clark, memakai pelitup muka hitam yang dicetak dengan mesej, ‘Be Nice’, mengetuai sesi itu, dengan tenang menerima keengganan seorang gadis yang tidak mahu mengambil bahagian.

Clark berkata sejak sekolah disambung semula, dia melihat kanak-kanak mengalami banyak kebimbangan, pemikiran untuk mencederakan diri sendiri dan berasa “sepenuhnya terbeban, tidak mahu melakukannya lagi. Saya fikir kita mula melihat beberapa kesannya tahun kebelakangan ini.”

“Tekanan tambahan kerana tidak mengetahui perkara seterusnya dan tidak mengetahui sama ada kita akan bersekolah kerana kita mempunyai terlalu banyak kes atau tidak mengetahui sama ada varian lain muncul atau tidak mengetahui sama ada seseorang masih mempunyai pekerjaan,” katanya.

Clark berkata program berfokuskan psikologi yang telah diterima pakai oleh daerah itu, digelar ‘TRAILS’ oleh pencipta Universiti Michigannya, membantu semua orang menguruskan cabaran.

“Kita tidak boleh mengawal apa yang berlaku kepada kami, tetapi kita boleh mengawal cara kita bertindak balas terhadapnya,” kata Clark.

Abby Olmstead, seorang gadis berusia 10 tahun berkata senaman pernafasan jari itu menenangkannya dan bekerja dengan Clark “telah banyak membantu saya.”

“Dia selalu membuat saya ketawa apabila saya mengalami kebimbangan, dan itu bukan perkara yang buruk,” katanya.

Ibunya, Dawn Olmstead, berkata Abby bergelut dengan sekolah dalam talian tahun lepas dan sedang belajar cara menguruskan kekecewaannya dengan lebih baik.

“Saya pasti membenarkan apa yang mereka lakukan untuk pembelajaran sosial dan emosi,” kata Olmstead. “Jika itu tidak ada, awda tidak boleh turun ke asas untuk anak perempuan saya sendiri.”

Lebih 1,000 kakitangan daerah, malah pemandu bas, telah menerima latihan dalam program tersebut. “Daripada pengawas hingga ke setiap kakitangan, kami telah memberitahu awda perlu tahu perkara yang membuatkan kanak-kanak terdetik,” kata Corey Harbaugh, pengarah kurikulum sekolah Paw Paw.

“Awda perlu menjadi lebih baik dalam hal itu supaya setiap orang dewasa yang ditemui pelajar dari saat mereka menaiki bas pada waktu pagi, saat mereka turun pada sebelah petang, setiap orang dewasa telah dilatih dan telah diberikan beberapa alat untuk bekerja dengan kanak-kanak di sekitar kemahiran sosial, emosi.”

Sesetengah ibu bapa telah mempersoalkan pendekatan itu, dengan alasan anak-anak mereka ‘terkawal dengan baik’ dan tidak memerlukannya. – AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -