Selongkar: 5 pekerja asing didapati lakukan kesalahan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Operasi Selongkar 17/2021 bagi menguatkuasakan dan memastikan Perintah Pekerjaan 2009 dipatuhi majikan yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Jabatan Buruh (LED) baru-baru ini, mengesan lima orang pekerja asing yang melakukan pekerjaan lain berbanding jawatan sah mereka.

Dalam pemeriksaan di Jalan Pasir Berakas pada 18 Januari lalu bermula jam 8:45 pagi, antara kesalahan yang dikesan ialah pembantu dapur dan buruh bekerja sebagai penjual nasi katok dan mengangkat air mineral bagi syarikat lain.

Manakala di sebuah bengkel kereta di Rancangan Perumahan Kampung Lambak Kanan, mendapati pekerja berjawatan buruh pengangkutan dan buruh binaan melakukan kerja-kerja mengecat kereta.

Hasil operasi itu mendapati majikan dipercayai menempatkan pekerja asing dalam pekerjaan yang tidak mengikut syarat-syarat kebenaran Lesen Pekerja Asing iaitu bekerja di syarikat lain, menyalahgunakan jawatan serta melakukan pekerjaan berlainan.

Bagi kesalahan bekerja tidak mengikut kebenaran Lesen Pekerja Asing iaitu bekerja di syarikat lain, penyalahgunaan jawatan serta melakukan kegiatan yang berlainan, jika sabit kesalahan, Jabatan Buruh akan mengambil tindakan denda kompaun berjumlah $600 bagi kesalahan pertama dan $900 bagi kesalahan kedua mengikut kesalahan di bawah Bab 86 serta Bab 112.

Sehubungan dengan itu, Jabatan Buruh ingin mengingatkan para majikan supaya sentiasa memantau hal ehwal kebajikan pekerja menurut kehendak Perintah Pekerjaan 2009 seperti penyediaan kontrak pekerjaan, pembayaran gaji tepat pada waktunya dan memberikan tempat tinggal yang bersih.

Di samping itu jua dinasihatkan kepada majikan untuk tidak menyalahgunakan Lesen Pekerja Asing dan melanggar akta di bawah Perintah Pekerjaan 2009. Untuk makluman lebih lanjut boleh berhubung dengan Jabatan Buruh di talian 2381848 (semasa waktu bekerja) atau 7298989 (di luar waktu bekerja).

Pegawai penguat kuasa semasa menjalankan pemeriksaan dalam operasi tersebut. – Gambar serahan Jabatan Buruh