Sembilan orang termasuk seorang kanak-kanak berjaya diselamatkan

MUMBAI, 26 OGOS – Angka kematian dari bangunan pangsapuri lima tingkat yang runtuh di India meningkat kepada 16 orang semalam ketika penyelamat mengatakan hari ini bahawa mereka tidak pasti adakah mangsa yang ditemui di bawah runtuhan bangunan itu terbunuh atau masih hidup.

Pegawai tempatan pada awalnya khuatir sehingga 200 penduduk pangsapuri itu tertimbus ketika blok itu runtuh pada Isnin lalu di Mahad, selatan Mumbai. Tetapi banyak yang terselamat, setelah meninggalkan kota itu beberapa minggu akibat wabak COVID-19 di kampung halaman mereka.

“Kami berada di tahap akhir dan berharap tidak ada lagi yang terperangkap di bawah runtuhan,” kata Shiv Kumar, jurucakap Pasukan Bencana Kebangsaan India, kepada AFP.

Pekerja kecemasan menyelamatkan sembilan orang dari runtuhan itu, termasuk jeritan kuat seorang budak lelaki berusia empat tahun yang ditemui hidup pada petang kelmarin. – AFP

Pekerja mencari dan menyelamat membawa seorang kanak-kanak berusia empat tahun selepas ditarik keluar dari runtuhan bangunan pangsapuri lima tingkat yang runtuh di Mahad semalam. – AFP