Sembunyi wang di biara, bekas menteri dipenjara

BUENOS AIRES, 13 JUN – Sebuah mahkamah semalam menjatuhi hukuman penjara enam bulan ke atas bekas menteri Argentina Jose Lopez selepas beliau ditangkap oleh polis cuba menyembunyikan beg berisi wang tunai berjumlah AS$9 juta di sebuah biara di Buenos Aires.

Kes itu melambangkan rasuah negara dan pertama muncul apabila Lopez, 58, ditangkap ketika mencampakkan 160 beg pakaian dan beg galas di atas tembok ke taman biara.

Seorang biarawati Katolik berusia 80 tahun, Sister Celia Ines Aparicio, yang didakwa bersubahat dalam kes itu, telah dibebaskan.

Lopez adalah sebahagian daripada kumpulan pegawai yang rapat dengan mendiang presiden Nestor Kirchner dan pengganti beliau dan isteri Cristina Kirchner.

Lopez dan bekas bos, bekas menteri perancangan Julio de Vido, yang juga telah dipenjarakan kerana rasuah, menguruskan projek kerja awam kerajaan persekutuan di bawah Kirchner.

Isterinya Maria Diaz, diberikan hukuman, digantung dua tahun kerana bersubahat dalam kes itu.

Seorang bekas timbalan menteri untuk kerja awam, Lopez juga disyaki menggelapkan wang dalam dua kes rasuah lain. – AFP

Gambar fail bertarikh 14 Jun 2016 menunjukkan bekas Setiausaha Kerja Awam Jose Lopez ( tengah), diiringi oleh polis di luar balai polis di pinggir bandar Buenos Aires. Mahkamah di Argentina menjatuhi hukuman penjara enam tahun ke atas Lopez pada 12 Jun kerana cuba menyembunyi wang berjuta dolar di sebuah biara. – AP