Semua ahli ‘Wild Boars’ selamat

BANGKOK, 10 Julai – Lima ahli terakhir pasukan bola sepak muda berjaya diselamatkan dari gua Thailand hari ini setelah menghabiskan 18 hari terperangkap di dalamnya.

Penyelam elit warga asing dan SEAL Tentera Laut Thai mengeluarkan kumpulan terakhir empat kanak-kanak lelaki bersama seorang jurulatih mereka yang berusia 25 tahun petang tadi melalui laluan terowong yang dipenuhi dengan air.

“Semua 12 anggota ‘Wild Boars’ dan jurulatih mereka berjaya dikeluarkan dari gua,” kata SEAL dalam kenyataannya di Facebook, merujuk kepada nama pasukan bola sepak tersebut. Terdahulu, usahawan angkasa lepas Amerika Elon Musk tiba di Thailand bersama-sama sebuah kapal selam mini ciptaan syarikatnya yang diberi nama ‘Wild Boar’ untuk membantu dalam operasi menyelamat empat remaja lelaki dan jurulatih bola sepak mereka yang masih terperangkap di dalam sebuah gua di Chiang Rai, di utara negara ini.

Malam tadi, Musk, yang juga ketua pegawai eksekutif Tesla, dibawa masuk ke dalam gua bawah tanah bernama Tham Luang yang ditenggelami air itu untuk meninjau dari dekat keadaan semasa.

“Baru pulang dari Cave 3. Kapal selam mini sedia untuk digunakan jika diperlukan. Ia diperbuat daripada bahagian roket dan diberi nama ‘Wild Boars’ bersempena nama pasukan bola sepak remaja itu. Tinggalkannya di sini kalau-kalau berguna pada masa akan datang. Thailand negara yang sungguh indah,” kata Musk menerusi Twitter hari ini.

Keadaan gua yang dipenuhi dengan air ketika anggota menyelamat sedang berusaha mencari jalan untuk mengeluarkan anggota pasukan bola sepak muda yang terperangkap di dalam gua tersebut. Musk dalam tweetnya kelmarin berkata dia telah melawat gua itu dan telah meninggalkan kapal selam mininya di sana untuk kegunaan pada masa depan. – AP

Cave 3 terletak kira-kira dua kilometer dari mulut gua berkenaan dan menjadi markas bekalan bagi penyelam dari pasukan SEAL Tentera Laut Diraja Thailand. Remaja dan jurulatih mereka yang terperangkap itu berada beberapa kilometer jauh ke dalam gua berkenaan di atas tubir bernama ‘Nern Nom Sao’.

Bimbang dengan kedatangan hujan monsun yang boleh memburukkan lagi keadan banjir di dalam gua itu, pasukan daripada pelbagai negara melancarkan operasi menyelamat penuh berisiko dan berjaya membawa keluar lapan remaja sejak dua hari lepas. Lima remaja lagi kemudiannya berjaya diselamatkan.

Kejadian 12 remaja lelaki berusia 11 hingga 16 tahun bersama-sama jurulatih mereka berusia 25 tahun terperangkap di dalam gua luas terbentang itu sejak 23 Jun, menarik perhatian dunia.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Thailand Jen Anupong Paojinda ketika ditemui selepas mesyuarat mingguan kabinet di Rumah Kerajaan di sini hari ini mengesahkan Perdana Menteri Jen Prayut Chan-ocha dan Musk mengadakan perjumpaan di Chiang Rai malam tadi.

“Perdana Menteri dan Musk mengadakan perbincangan malam tadi,” katanya dan menambah bahawa Prayut juga meminta usahawan Amerika itu melabur di Thailand.

Menurut Anupong, Musk memberi penerangan kepada Prayut tentang kapal selam mini berkenaan dan bagaimana ia boleh membantu dalam operasi menyelamat.

Anupong dan Prayut terbang ke Chiang Rai malam tadi dan singgah di gua Tham untuk meninjau operasi menyelamat yang dijalankan dan keadaan anggota pemain bola sepak berkenaan.

Anggota tersebut yang berusia antara 12 dan 16 akan terus dikuarantin sehingga para doktor pasti mereka tidak dijangkti sebarang jangkitan dari dalam gua. Para pakar memberi amaran bahawa minum air yang tercemar pada najis burung atau kelawar dalam gua boleh membawa kepada jangkitan berbahaya. – Bernama/AFP