Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  Senaman maya bantu kekal cergas di rumah

  LAS VEGAS – Bahagian ulasan interaktif dan set kepala realiti maya, peralatan dan perkhidmatan kecergasan yang disambungkan ke Internet telah berkembang pesat semasa wabak apabila atlet di rumah mencari proksi untuk kehidupan gim.

  Walaupun latihan di rumah sudah lama wujud sebelum koronavirus, ia telah membina aspek sosial yang dilihat akan menjadi standard dalam dunia yang dibentuk semula oleh wabak itu.

  “Sebahagian besar daripada pergi ke gim bersama adalah sejenis penderitaan bersama… anda membina persahabatan di sekelilingnya,” kata Jeremy Needham, yang melakukan pendidikan pelanggan untuk syarikat kecergasan tinju Amerika Syarikat Liteboxer, kepada AFP di Pameran Elektronik Pengguna (CES) di Las Vegas.

  “Dan kini kami tidak berkongsi ruang itu, sekurang-kurangnya dalam masa nyata, kami perlu melakukannya secara maya,” tambahnya.

  Seperti syarikat lain yang menjual peralatan kecergasan yang disambungkan ke Internet, Liteboxer menawarkan pelanggan akses kepada senaman, pertandingan dan ciri lain dengan bayaran bulanan selain mesin yang dipasang di dinding kira-kira AS$1,200.

  Pasaran untuk teknologi kecergasan telah berkembang selama bertahun-tahun, tetapi industri telah mendapat rangsangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sama seperti cara wabak itu mempercepatkan aliran e-dagang dan bekerja secara jarak jauh.

  Mesin mendayung Hydrow dipaparkan semasa Pameran Elektronik Pengguna (CES) pada 7 Januari lalu di Las Vegas, Nevada. – AFP
  Seorang peserta menunggang basikal Eselon dengan seorang pengajar dipaparkan pada skrin. – AFP

  “Peralatan yang disambungkan ke tempat di mana ia berlaku dengan cara yang besar ketika pengguna terpaksa beralih cara untuk bersenam semasa wabak,” kata penganjur CES Persatuan Teknologi Pengguna (CTA) dalam ramalan industri.

  Peralatan senaman yang disambungkan ke Internet ialah pasaran hampir AS$3.8 bilion pada 2021, dan pertumbuhan peratusan dua angka dijangka tahun ini, kata ramalan CTA.

  “(Pelanggan) mahukan ketersambungan (connectivity),” kata Richard Kowalski, seorang penganalisis dengan CTA. “Mereka mahu terlibat dengan orang lain dalam talian.”

  Keperluan bebas daripada pandemik

  Pembuat mesin mendayung yang disambungkan Hydrow membenarkan pelanggan mengulas dan menyukai latihan orang lain, dan pengguna telah membangunkan kumpulan media sosial mereka sendiri.

  “Awda mula bercakap antara satu sama lain dan kemudian tiba-tiba, awda mempunyai sekumpulan mungkin enam lelaki, awda tahu, dari seluruh dunia,” kata Aquil Abdullah, yang mengetuai latihan pada sistem kepada AFP.

  “Seorang lelaki berada di London, seorang lelaki berada di California, seorang lelaki berada di Florida, dan awda mempunyai komuniti ini.”

  Mesin itu, yang dijual pada harga AS$2,295, mempunyai bar dan tempat duduk mendayung biasa, tetapi juga skrin yang membolehkan pelanggan bersenam bersama-sama dengan pengajar di atas air, di kawasan dari Miami ke London.

  “Kami melakukan latihan ini, dan ia sebahagian daripada membina komuniti dan membina hubungan itu,” kata Abdullah, yang mendayung untuk AS pada Sukan Olimpik 2004 di Athens.

  Tetapi industri kecergasan yang berkaitan telah menunjukkan sedikit kepekaan terhadap perubahan keadaan wabak dan cara ia mempengaruhi kehidupan pengguna peralatan. Saham firma kecergasan Peloton berada di bawah tekanan sejak awal November, apabila syarikat itu mengurangkan ramalannya apabila lebih ramai pengguna kembali membuka semula gim.

  Credit Suisse menurunkan taraf firma itu pada Disember, berkata peralihan pasaran telah memaksa Peloton untuk meningkatkan pengiklanan dan potongan harga.

  Walau bagaimanapun, apabila kes varian Omicron COVID-19 memecahkan rekod di seluruh dunia, ramai lagi yang terkurung di rumah. Peralihan itu boleh memihak kepada syarikat teknologi kecergasan rumah.

  CTA mengambil perspektif menaik, mengatakan “trajektori pertumbuhan menunjukkan pengguna yang memen-tingkan kesihatan mencari kepraktisan dan kemudahan dalam bersenam di rumah, walaupun gimnasium dan kelas senaman dibuka semula.”

  Dan senaman dalam apa jua bentuk telah menawarkan beberapa orang kelegaan daripada impak wabak kerana gangguan kerja, sekolah dan perjalanan serta kebimbangan kesihatan yang memuncak menawarkan banyak tekanan.

  “Pandemik mengurung kami di dalam… kami tidak dapat melakukan perkara yang kami suka,” kata Needham.

  “Tetapi tubuh manusia masih memerlukan aktiviti kardiovaskular, ia agak mudah. ​​Awda hanya memerlukan cara yang benar-benar menarik… untuk melepaskan tenaga yang terkumpul dalam diri awda.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 termasuk 12 anak damit maut dalam 24 jam di hospital

  NEW DELHI, 3 OKT - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...