Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Sendak buat pameran sulung

COLUMBUS – Kebanyakan orang hari ini mengenali artis Maurice Sendak sebagai pencipta buku klasik kanak-kanak seperti “Where the Wild Things Are” dan “In the Night Kitchen.”

Pameran baharu karyanya itu melihat reputasi dan sisi yang kurang terkenal dari hasil karyanya yang besar: kerjanya sebagai pereka untuk opera, teater, filem dan televisyen.

“Kami mahu orang ramai memahami bahawa Maurice sebenarnya seorang artis yang serius,” kata Lynn Caponera, pengarah eksekutif Yayasan Maurice Sendak di Ridgefield, Connecticut. Walaupun kebanyakan orang mengenalinya sebagai seorang ilustrator dan artis buku bergambar, namun “di luar fakta mereka tidak melihat bahawa dia melakukan lebih daripada itu,” katanya.

Karya “Wild Things are Happening” dipamerkan bulan ini di Muzium Seni Columbus dan berlangsung hingga 5 Mac 2023. Ia merupakan retrospektif utama pertama karya Sendak sejak kematiannya pada 2012 dan yang terbesar dan paling lengkap setakat ini. Pameran itu mengambil namanya daripada kempen pengiklanan 1990an yang dilakukan Sendak untuk Bell Atlantic yang menampilkan watak Wild Things mempromosikan “perkhidmatan Internet yang pantas dan boleh dipercayai.”

Pameran itu memaparkan lebih daripada 150 lakaran, papan cerita dan lukisan karya Sendak untuk bukunya sendiri, termasuk “Higglety Pigglety Pop!,” yang berdasarkan penyakit maut Sealyham terrier kesayangannya Jennie. Rancangan ini juga memaparkan beberapa ilustrasi Sendak yang terkenal tentang karya penulis lain, seperti buku “Little Bear” Else oleh Holmelund Minarik.

Jonathan Weinberg, artis dan kurator Yayasan Maurice Sendak, membincangkan legasi ilustrator dan pengarang buku kanak-kanak Maurice Sendak semasa lawatan pameran baharu Sendak, “Wild Things Are Happening” di Muzium Seni Columbus, di Columbus, Ohio. – AP
Pengunjung meneliti siri ilustrasi Maurice Sendak pada retrospektif baharu karya Sendak, “Wild Things Are Happening,” di Muzium Seni Columbus, di Columbus, Ohio. – AP

Untuk memperingati pertalian Sendak dengan watak Mickey Mouse yang pertama kali muncul pada tahun 1928, tahun Sendak dilahirkan, pameran itu termasuk ilustrasi yang ditugaskan oleh Panduan TV pada tahun 1978 untuk ulang tahun ke-50 Mickey Mouse yang menampilkan Sendak, juga 50, melambai ke arah cermin sambil watak kartun itu melambai ke belakang. Pada akhir 1970an, Sendak memulakan kerjaya kedua sebagai pereka pakaian dan pentas. Kerja reka bentuknya untuk opera termasuk “Brundibar” karya Krása, “The Magic Flute” dan “The Goose of Cairo” karya Mozart, dan “The Love for Three Oranges” karya Prokofiev. Video yang berulang di pameran itu memaparkan kerja reka bentuk yang dilakukan Sendak untuk pengeluaran baharu Tchaikovsky’s Nutcracker yang ditugaskan pada tahun 1981 oleh Pacific Northwest Ballet.

Sendak juga mereka set dan pakaian serta menulis buku dan lirik untuk muzikal “Really Rosie” berdasarkan bukunya dengan nama yang sama, dengan muzik oleh Carole King.

Kemudian terdapat “Where The Wild Things Are,” yang memaparkan pengembaraan malam yang hebat seorang budak lelaki bernama Max di pulau raksasa. Sejak diterbitkan pada tahun 1963, buku itu telah terjual lebih daripada 50 juta salinan dan telah diterjemahkan ke dalam 40 bahasa.

Pameran itu termasuk lakaran “Wild Things” yang jarang dilihat dan lukisan yang telah siap, dan menjejaki sejarah buku dari lukisan awal 1953 hingga penerbitannya. Juga dipamerkan: pakaian daripada filem 2009 Spike Jonze “Where the Wild Things Are” berdasarkan buku itu. Orang dewasa yang terganggu dengan sifat fantasi Max yang menakutkan “lupa bahawa wira saya mempunyai masa paling gembira dalam hidupnya dan dia mengawal keadaan dengan penuh semangat,” kata Sendak apabila menerima Pingat Caldecott 1964 untuk buku itu.

Sendak adalah pengagum di kalangan ramai artis dan ilustrator, termasuk William Blake, Walt Disney dan Beatrix Potter, pengabdian yang cuba dilalui oleh pameran itu, kata Jonathan Weinberg, seorang artis dan kurator Yayasan Maurice Sendak, yang ditempatkan di rumah itu. Rumah itu adalah tempat Sendak bekerja dan tinggal dari tahun 1972 sehingga kematiannya. Pada kebanyakan masa itu dia tinggal bersama pasangannya, pakar psikiatri Dr Eugene Glynn.

“Maurice mempunyai sikap yang sukar dipercayai,” kata Weinberg. “Dan jika dia tidak dapat melakukan sesuatu, jika dia tidak mempunyai gaya itu pada masa itu untuk apa yang diperlukan, dia akan memikirkannya dan belajar.”

Apabila ia menyentuh kerjanya untuk kanak-kanak, Sendak tidak pernah mengajar atau cuba menanamkan moral terkolot, kata Caponera. Sebaliknya, dia cuba memahami apa yang jarang berlaku dalam kehidupan sebenar, kanak-kanak adalah orang yang berani, mereka berjaya dan mengawalnya. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -