Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Seni hasil lakaran pisau palet

  BALIK PULAU – Pelukis Pulau Pinang, Koh Teng Huat telah menempuh perjalanan yang panjang sehingga beliau mencungkil bakat terpendam dalam bidang seni lebih sedekad yang lalu.

  Lewat menceburi bidang seni, Koh, 59, pernah bekerja sebagai ejen insurans, wartawan, wakil jualan, pengurus cawangan, ejen akhbar dan ahli perniagaan.

  Koh yang dilahirkan dan dibesarkan di Balik Pulau, berkata semasa alam persekolahan dia sangat menyukai kelas seni tetapi keluarganya tidak mampu membeli peralatan melukis bagi meneruskan minatnya dalam bidang seni.

  “Jadi selepas tingkatan enam, saya tinggalkan kampung halaman untuk cari pekerjaan dan pernah bekerja di Kuala Lumpur, Ipoh, Batu Pahat dan Johor Bahru. Bagaimanapun semua pekerjaan saya sebelum ini tidak melibatkan seni,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di galerinya baru-baru ini.

  Koh yang alma mater di Sekolah Tinggi Han Chiang di George Town berkata pada 2004 beliau mengambil keputusan untuk pulang ke kampung bagi menjaga kedua ibu bapanya yang amat memerlukan perhatiannya.

  Koh Teng Huat menunjukkan pisau palet bagi menghasilkan lukisan dengan warna minyak. – Bernama
  Koh Teng Huat menghasilkan lukisan menggunakan pisau palet yang digaul dengan minyak warna di Jeti Nelayan Pulau Betong. – Bernama

  “Pada masa itu saya merasakan kedua-dua ibu bapa saya semakin berumur dan saya harus menjaga mereka… jadi saya ambil keputusan untuk pulang ke Balik Pulau bagi menjaga mereka dan menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga saya,” katanya.

  Pendedahannya dalam bidang seni berlaku secara kebetulan apabila beliau bertemu dengan sekumpulan pelukis dari Kuala Lumpur di Balik Pulau semasa musim durian pada tahun 2009.

  Koh yang juga pengasas Persatuan Seni Balik Pulau berkata kumpulan artis tersebut berada di Balik Pulau untuk melukis sambil menikmati durian tempatan.

  “Pada masa itu, saya hanya memerhatikan cara mereka melukis menggunakan berus dan cat minyak…saya juga bercakap dengan mereka dan belajar teknik melukis,” katanya.

  Apabila kumpulan pelukis itu pulang, Koh berkata mereka juga meninggalkan peralatan melukis seperti berus, cat minyak dan pisau palet, yang diambilnya untuk menghasilkan karya pertama selepas 26 tahun.

  “Dari situ saya cuba menggunakan pisau palet yang bercampur dengan cat minyak…hasilnya, lukisan pertama saya berlatarkan warna kuning dan berlumpur, kelihatan seperti tanah runtuh,” katanya.

  Koh berkata beliau merasakan lukisan pisau palet lebih sesuai dengan gaya hidupnya yang suka mengambil mudah dan pencinta alam semula jadi.

  Sejak itu, beliau telah menghasilkan beberapa siri seni termasuk pemandangan di Balik Pulau seperti perkampungan nelayan, sawah padi, jalan di Pulau Pinang dan festival serta acara kebudayaan tempatan.

  Beliau juga mengembara ke beberapa negara seperti New Zealand, Australia, China, England, Hong Kong, Macau, Indonesia, Thailand dan Singapura untuk menyertai pameran seni.

  Kegemarannya melukis menggunakan pisau palet dengan gaya calitan telah menjadi kelebihannya sejak 13 tahun lepas dan karya seninya telah dijual dalam lelongan tempatan manakala namanya turut dipaparkan dalam buku 310 Artis Malaysia (diterbitkan pada Ogos 2015).

  Bagaimanapun, Koh berkata beliau kini lebih cenderung ke arah kebajikan iaitu menggunakan hasil seninya untuk mendapatkan dana bagi organisasi amal membantu golongan kurang bernasib baik terutama selepas pandemik COVID-19.

  Katanya sebelum pandemik, beliau telah menyumbangkan lebih 20 lukisan kepada sekolah untuk kanak-kanak berkeperluan khas dan mengumpul lebih RM300,000 untuk kebajikan.

  “Saya masih ingat satu daripada lukisan saya dilelong dengan harga RM120,000 di Johor Bahru, jumlah jualan tertingi untuk membantu badan amal itu,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...