Seni hidupkan semula sejarah tanaman warisan Palestin

RAMALLAH – Seramai 33 pelukis dan seniman visual Palestin berjaya menghidupkan semula puluhan sejarah tanaman Palestin yang musnah semasa penjajahan Britain di Palestin.

Semasa pameran tempatan yang disebut ‘Control of Weeds’ yang dianjurkan oleh Yayasan Abdul Muhsin al-Qattan di kota Ramallah, setiap artis menunjukkan seni visualnya sendiri atau melukis tentang satu jenis tanaman warisan.

“Tanaman tersebut telah dihapuskan oleh mandat British ketika menjajah tanah Palestin, yang berbahaya bagi penanaman,” kata Yazid Anany, pengarah pameran.

Di antara tanaman tersebut terdapat bunga kapur barus, prostrate knotweed, orobanche, anemone coronaria, di antara puluhan tanaman lain.

Anany mengatakan bahawa dia dan pasukannya menemui dokumen rasmi yang membuktikan keterlibatan Britain dalam menamatkan tanaman liar di Palestin untuk memulihara kepentingan kolonial negaranya.

Kelihatan seorang pelawat mengunjungi pameran yang bernama ‘Control of Weeds’ di Barat Daya, Ramallah. – Xinhua
Seramai 33 pelukis dan seniman visual Palestin berjaya menghidupkan semula puluhan sejarah tanaman Palestin yang musnah semasa penjajahan Britain di Palestin di dalam pameran ‘Control of Weeds’. – Xinhua

Berdasarkan dokumen tersebut, penyelidik berkongsi statistik dan eksperimen lapangan mengenai metadon dan bahan kimia lain untuk mengekang rumpai tanaman dan mengawal pertumbuhan dan pembiakannya.

“Tentera British mendesak para petani Palestin, yang tidak mengetahui kesan negatif daripada tindakan mereka, untuk membasmi pelbagai jenis tanaman liar, untuk memperluas tanah pertanian untuk menanam tanaman gandum,” tambahnya.

Sementara itu, kajian arkeologi Palestin mengesahkan bahawa aktiviti pertanian di kawasan itu telah berlangsung lebih dari 10,000 tahun.

Kepelbagaian tanaman di Palestin adalah bahagian penting dari peradaban berturut-turut yang dulu bergantung pada banyak tanaman dan hibridisasi beberapa jenis yang berbeza, kata Anany.

Menurut kajian tersebut, penduduk Palestin dapat mempertahankan tamadun botani mereka melalui prasasti arkeologi yang diukir di dinding dan lantai gereja, masjid dan kediaman, selain beberapa istana arkeologi.

Ola Zeitoun, seorang seniman visual berusia 29 tahun yang turut serta dalam pameran dengan menghasilkan model bunga kapur barus, memberitahu media bahawa tanaman tersebut merupakan bahagian penting dari warisan dan cerita rakyat Palestin, terutama mereka masih menggunakannya dalam perubatan tradisional untuk merawat beberapa penyakit.

“Setiap tanaman mempunyai nilai bagi penduduk, tetapi kolonialisme British berusaha untuk menghapus tana-man ini dari ingatan kita dan menyembunyikan kepentingannya,” jelasnya.

“Saya bangga menyertai pameran nasional seperti itu, yang menghidupkan kembali sejarah tanaman liar,” katanya, sambil menambah bahawa “pekerjaan tidak menentukan hubungan kita dengan tanaman, tetapi kita menentukan hubungan itu.”

Moamen Badana, seorang pengunjung dari kota Ramallah, memberitahu media bahawa pameran ini telah berjaya membawanya kembali ke peradaban Palestin.

“Adalah perlu untuk mengadakan lebih banyak pameran warisan seumpama ini untuk mengingatkan orang ramai tentang warisan Palestin yang hilang akibat kejayaan pendudukan kerajaan di Palestin,” kata pemuda itu. – Xinhua