Friday, December 9, 2022
23.7 C
Brunei

-

Sentimen perniagaan merosot di Jepun

TOKYO, 3 OKT – Sentimen perniagaan dalam kalangan pengeluar besar merosot untuk suku ketiga berturut-turut, menurut laporan tinjauan Bank Jepun pada Isnin, ketika negara bergelut dengan peningkatan kos, penurunan nilai yen dan sekatan ke atas aktiviti ekonomi berikutan pandemik koronavirus.

Ukuran utama untuk ‘tankan,’ yang mengukur sentimen dalam kalangan pengeluar besar, adalah positif 8, turun daripada positif 9 pada suku sebelumnya.

Tankan mengukur sentimen korporat dengan menolak bilangan syarikat yang mengatakan keadaan perniagaan negatif berbanding syarikat yang mengatakan mereka mencatat perniagaan positif.

Kebimbangan semakin meningkat tentang bagaimana Bank Jepun gagal bekerjasama dengan bank pusat lain dalam mengetatkan kadar faedah untuk mengekang inflasi yang semakin meningkat.

Jepun telah berusaha untuk mengatasi deflasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah mengekalkan kadar faedah pada hampir sifar.

Gambar fail menunjukkan seorang pekerja berjalan melepasi papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun dan kadar pertukaran dolar AS/yen Jepun di firma sekuriti di Tokyo. – AP

Kemerosotan yen juga membimbangkan, walaupun nilai wang yen murah pada masa lalu telah dipuji kerana membantu pengeksport besar negara seperti Toyota Motor Corp, dengan meningkatkan nilai pendapatan luar negara.

Kenaikan kos import, termasuk te-naga serta makanan, merugikan Jepun, apabila dolar AS kini didagangkan pada hampir 145 yen, apabila ia berada pada paras 130 yen hanya beberapa bulan lalu. Dengan tempoh setahun yang lalu, dolar berharga 111 yen.

Sentimen dalam kalangan bukan pengilang besar meningkat kepada 14 daripada 13, menurut tankan terkini.

Ekonomi ketiga terbesar di dunia telah bergelut selama beberapa dekad untuk mengekalkan pertumbuhan. Tetapi kelembapan yang dialami bertambah buruk sejak dua tahun lalu kerana pengurangan perjalanan dan kekurangan bekalan yang disebabkan oleh wabak tersebut. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -