Sentuhan unik kuih bulan wujud keharmonian perpaduan

MANILA – Festival Pertengahan Musim Luruh telah menjadi salah satu majlis yang paling terkenal di Filipina, momen untuk perjumpaan keluarga dan bersantai.

Bagi Elaine Chong, pemilik restoran Cina yang menjual kuih bulan sepanjang tahun di Manila, ibu kota Filipina, kejayaan utama festival tahun ini adalah, tidak kira seberapa teruk wabak koronavirus, perniagaan kuih bulannya akan berkembang maju.

Perolehan kedai kuih bulan Chong, jenama terkenal yang ditubuhkan pada tahun 1985 di Chinatown tertua di dunia, tetap merundum dan tidak stabil, dengan gaya penjualan lama secara berbaris yang diterjejas oleh wabak itu.

Walaupun menghadapi cabaran penjualan, Chong, yang berusia 60an, tetap mematuhi piawaian pembuatan kuih bulan selama bertahun-tahun, dengan hati-hati memilih bahan untuk memberikan kualiti terbaik kepada pelanggannya.

“Saya membuat setiap kuih bulan seolah-olah itu adalah yang terakhir yang saya buat dalam hidup saya. Pandemik ini membawa terlalu banyak ketidakpastian dalam hidup kita. Membuat dan menjual kuih bulan adalah cara saya menyampaikan mesej kepada pelanggan saya: Kekalkan semangat juang. Kuih bulan mesti diteruskan, dan begitu juga kehidupan kita,” kata Chong.

Gambar fail bertarikh 17 September menunjukkan kek bulan raksasa dipamerkan dalam perayaan Festival Pertengahan Musim Luruh di pusat beli-belah di Chinatown di Manila, Filipina. – Xinhua

Selama beribu-ribu tahun, Festival Pertengahan Musim Luruh telah disambut pada hari ke-15 bulan kelapan kalendar lunar Cina, ketika bulan penuh dan terang. Selalunya dikenali sebagai Festival Kuih Bulan dan yang kedua penting bagi Tahun Baharu Cina, jatuh pada 21 September tahun ini.

Chong berkata antara adat festival yang paling terpelihara adalah melihat bulan purnama dan merasa kek bulan, bersama dengan keluarga dan rakan-rakan. Oleh itu, kuih bulan memberi peluang kepada orang Filipina untuk melihat lebih mendalam budaya Cina.

“Apa yang selalu saya beritahu kepada pelanggan saya ialah orang Cina percaya bentuk bulat bulan dan kuih bulan mewujudkan perjumpaan dan keharmonian. Oleh itu, saya cadangkan mereka memotong dan membagi kuih bulan ke dalam kepingan yang berbeza mengikut jumlah ahli keluarga mereka. Semua tentang cinta untuk keluarga, kerinduan untuk kedamaian, keharmonian, dan rasa suka untuk perjumpaan, yang merupakan kunci Festival Pertengahan Musim Luruh,” kata Chong.

Lebih-lebih lagi, kuih bulan Chong, pastri tradisional yang telah mengekalkan rasa asli selama bertahun-tahun, melihat sentuhan uniknya di Filipina dan menjadi pertukaran budaya.

Domingo Ernera, 55, seorang tukang masak yang bekerja di kedai Chong selama lebih dari 30 tahun, mengatakan isian tradisional mereka termasuk pes biji teratai, pes kacang manis, kuning telur masin, dan lima jenis inti.

Suatu hari, Ernera mengatakan dia secara tidak sengaja menambahkan kacang pili, hasil peribumi dari Sorsogon City, tenggara Manila, sering digelar sebagai kacang paling sukar dipecahkan di dunia. Ternyata ia adalah campuran rasa asli dan eksotik yang sempurna.

Memang, kuih bulan telah dihidangkan di meja makan di Filipina.

“Semakin ramai orang Filipina lebih suka makan kuih bulan untuk minum petang kerana rasa manis kuih bulan meneutralkan kepahitan kopi, telah menyeimbangkan rasanya,” kata Chong. – Xinhua