Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Senyuman menawan dengan aksesori gigi

  SINGAPURA – Sejak Fai Zainuddin mula menayangkan aksesori gigi pada Januari, beliau menjalani kehidupan hariannya dengan senyuman yang lebih lebar.

  Pengurus operasi berusia 34 itu berkata perhiasan giginya meningkatkan keyakinannya.
  “Ia membuatkan saya berasa yakin dan berlainan untuk memakai sesuatu yang unik. Ia juga sesuai dengan almari pakaian saya,” katanya.

  Semakin ramai rakyat Singapura seperti Fai telah mula memasang permata kecil – setiap satunya bersaiz tidak lebih daripada 3mm – pada gigi mereka.

  Jurutekniknya, Renny Zuraim berkata temu janjinya meningkat dua kali ganda daripada tiga kepada enam seminggu sejak dia memulakan perniagaannya, ToothGems SG, pada Jun 2022.

  “Ia boleh memuncak kepada 10 pelanggan seminggu semasa tempoh perayaan seperti Krismas dan Tahun Baharu,” tambah Renny, yang mempunyai pekerjaan sepenuh masa dalam industri logistik marin.

  Salah seorang pelanggan Vanessa Lim, Esmeralda Puteri dan gril daripada Third Eye Toothgems. – ANN/The Straits Times
  Kekisi yang ditempah khas dibuat daripada acuan gigi pelanggan. – ANN/The Straits Times
  Gambar ANN/The Straits Times

  Ada yang meminta permata tunggal di gigi taring mereka, manakala yang lain lebih suka reka bentuk yang lebih mencolok yang terdiri daripada beberapa permata.

  Permata ini melekat pada permukaan gigi dengan pelekat dan biasanya kekal selama enam bulan hingga setahun.

  Minat terhadap aksesori gigi telah ‘meningkat mendadak,’ kata juruteknik permata gigi Vanessa Lim, yang telah menyaksikan kira-kira 2,000 pelanggan setakat ini. Permata gigi berharga antara SG$75 dan SG$400, bergantung pada kerumitan reka bentuk.

  Apabila Lim memulakan perniagaannya, Third Eye Toothgems SG, pada tahun 2020, aliran pelanggan adalah tidak konsisten.

  Sekumpulan kawan akan datang berpusu-pusu ke rumah tatu yang terletak di Haji Lane, tetapi lawatan ini akan diikuti oleh tempoh yang lebih perlahan.

  “Sejak kebelakangan ini, tempahan lebih konsisten kerana ia datang dari ramai orang dan bukannya hanya satu kumpulan sosial,” kata Lim.

  “Ramai rakyat Singapura mempunyai minat mendalam dalam perkara baharu dan istimewa yang boleh membantu mereka mengekspresikan diri mereka dan menonjol daripada orang ramai. Terdapat juga ramai pelanggan yang lebih tua – kerana ia sudah popular sejak dahulu lagi.”

  Perhiasan gigi, yang dipopularkan oleh artis hip-hop Amerika, menjadi budaya popular pada 1990an.

  Tetapi pengasas bersama perniagaan barang kemas Chezgrillz, Russell See berkata kedai-kedai yang menawarkan perkhidmatan estetik sebegitu tidak banyak di Singapura ketika itu.

  See juga menerima sebahagian besar pelanggan yang lebih tua, terutamanya dalam lingkungan 50an.

  Bagaimanapun, daripada menggunakan permata, dia membuat gril atau kekisi gigi yang ditempah khas. Berdasarkan acuan gigi pelanggannya, See menghasilkan gril yang diperbuat daripada perak sterling atau emas 18 karat.

  Gril, yang disamakannya dengan pendakap ortodontik, merupakan penutup hiasan yang dipakai pada satu atau lebih gigi.

  Sesetengah pelanggan memilih dua kap perak klasik, manakala yang lain menutup seluruh baris gigi dalam emas.

  Harga gril bermula pada SG$280, tetapi reka bentuk yang rumit dengan zamrud dan ukiran boleh menelan kos lebih tinggi iaitu kira-kira SG$2,000.

  See berkata, “Pelanggan yang lebih muda ingin mendapatkan gril selepas melihatnya di media, manakala yang lebih tua berkata mereka sentiasa teringin mendapatnya selama bertahun-tahun tetapi tidak dapat mencari tempat untuk membuatnya.”

  Hiasan gigi ini telah dipopularkan oleh selebriti. Penyanyi Kanada, Justin Bieber dan model Amerika, Kendall Jenner telah menghiasi gigi mereka dengan aksesori, manakala rakan artis Post Malone dan Jaden Smith telah menayangkan gril berkilauan semasa tampil di khalayak umum.

  Aksesori gigi kini mencatat gelombang di negara itu, tetapi pakar yang ditemu bual The Straits Times memberikan amaran tentang kemungkinan kerosakan yang boleh berlaku.

  Dr Phang Zi Ying, perunding bersekutu di jabatan pergigian restoratif di Pusat Pergigian Nasional Singapura, berkata permata yang tidak digunakan dengan betul mungkin tercabut secara tidak sengaja, menyebabkan pengguna berisiko menelan atau menyedutnya.

  “Ia mungkin menimbulkan kesukaran dengan kebersihan mulut dan membawa kepada peningkatan risiko kerosakan gigi dan penyakit gusi,” katanya. “Barang kemas pergigian yang besar atau dilekatkan di tempat yang tidak sesuai juga boleh menyebabkan iritasi bibir atau melecet.”

  Dr Pearlyn Ng, pakar bedah pergigian di Q&M Dental Group, berkata terdapat peningkatan dalam bilangan pesakit yang bertanya tentang aksesori tersebut dan rutin penjagaan yang betul apabila seseorang memilikinya.

  Tetapi tidak semua orang sesuai untuk perhiasan sedemikian.

  Mereka yang mengalami masalah gusi atau gigi menggelupas harus mengelak daripada memakainya, kata Dr Ng.

  Pakar berkata pemakai aksesori gigi juga harus mengetahui jenis bahan aksesori tersebut.

  Dr Ng berkata emas, platinum dan titanium adalah logam yang selamat untuk dipakai, tetapi terdapat kes di mana keluli dan nikel pembedahan telah menyebabkan tindak balas alahan seperti gatal-gatal atau bengkak.

  Untuk melindungi pelanggan, beberapa peraturan perlu ditetapkan dalam industri, tambah Dr Ng.

  Tetapi selagi prosedur dilakukan oleh profesional dan pelanggan dimaklumkan, dia memberi lampu hijau kepada mereka yang ingin melebarkan senyuman mereka.

  “Adalah mungkin untuk melakukan kerja-kerja kosmetik dan estetik seperti itu, tetapi orang ramai perlu sedar tentang apa yang ada di pasaran dan bagaimana prosedur itu dilakukan.

  “Setiap orang mempunyai rasa kecantikan yang berbeza dan cara mengekspresikan diri mereka.” – ANN/The Straits Times

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...