Seorang disahkan positif COVID-19 di Tottenham – EPL

LONDON, 4 JUN – Kejutan buat Liga Perdana Inggeris (EPL) sejurus sebelum memulakan semula kempen mereka, mendapati salah seorang yang tidak disebutkan namanya di Tottenham Hotspur disahkan positif COVID-19 daripada 1,197 ujian saringan COVID-19 yang dijalankan.

Tottenham mengesahkan individu yang positif itu berasal dari kelab London utara tersebut, tetapi tidak mengatakan sama ada pemain atau anggota kakitangannya. Orang itu sekarang telah melakukan pengasingan diri selama tujuh hari. “Kami telah diberitahu oleh EPL bahawa kami telah menerima satu ujian positif COVID-19 setelah pusingan ujian terakhir di pusat latihan kami,” kata Tottenham dalam satu kenyataan.

“Kerana ia rahsia, nama individu itu tidak akan didedahkan. Dia asimptomatik dan sekarang akan mengasingkan diri selama tujuh hari, sesuai dengan protokol EPL, sebelum menjalani ujian lebih lanjut.

“Kami akan terus mematuhi protokol Return to Training EPL, yang memastikan pusat latihan kami tetap menjadi tempat kerja yang selamat dan bebas virus.”

Sementara itu, sembilan individu dari liga Kejuaraan divisyen kedua telah diuji positif daripada 1,094 pemain dan kakitangan diperiksa pada pusingan terakhir dalam Liga Bola Sepak Inggeris (EFL).

Pemain dan kakitangan di EPL menjalani ujian baru-baru ini. Dengan jumlah positif yang rendah adalah satu lagi tanda menggembirakan untuk EPL ketika mereka berusaha menyelesaikan kempen yang ditangguhkan. Terdapat lima pusingan ujian, dengan jumlah keputusan positif sekarang hanya 13 daripada 5,079 ujian. Pemain dan kakitangan EPL menjalani ujian dua kali seminggu sebelum EPL kembali semula pada 17 Jun ini berikutan penangguhannya pada bulan Mac lalu kerana wabak tersebut.

Walaupun jumlah keputusan ujian positif yang rendah, jika pemain Tottenham yang mempunyai virus, mereka boleh terlepas perlawanan pertama kelab mereka menentang Manchester United, mungkin pada hujung minggu 20 atau 21 Jun. Tempoh masa minimum sebelum kembali ke latihan berkumpulan setelah dijangkiti virus adalah dua minggu. – AFP

Aksi pasukan Tottenham Hotspurs pada perlawanan yang lalu. Tottenham mengesahkan individu yang positif COVID-19 itu berasal dari kelab London utara tersebut, tetapi tidak mengatakan sama ada pemain atau anggota kakitangannya. – AP