Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Seoul beri pampasan kepada mangsa buruh paksa Jepun

SEOUL, 6 MAC – Korea Selatan mengumumkan rancangannya hari ini untuk memberi pampasan kepada mangsa buruh paksa Jepun semasa perang, bertujuan untuk menamatkan kitaran ganas dalam hubungan kuasa Asia dan meningkatkan hubungan untuk menentang Utara yang bersenjata nuklear.

Jepun dan Amerika Syarikat serta-merta mengalu-alukan pengumuman itu, tetapi kumpulan mangsa berkata ia tidak memenuhi permintaan mereka untuk memohon maaf sepenuhnya daripada Tokyo dan pampasan terus daripada syarikat Jepun yang terbabit.

Seoul dan Tokyo telah meningkatkan kerjasama keselamatan dalam menghadapi ancaman yang semakin meningkat daripada Korea Utara pimpinan Kim Jong Un, yang memperluaskan program senjata nuklearnya dengan menentang sekatan PBB.

Tetapi hubungan Seoul Tokyo telah lama tegang ekoran pemerintahan penjajahan Tokyo yang kejam pada 1910-45 di semenanjung Korea, dengan negara-negara tidak dapat mencapai persetujuan muktamad mengenai tahap pampasan dan permohonan maaf.

Kira-kira 780,000 warga Korea telah ditugaskan menjadi buruh paksa oleh Jepun selama 35 tahun pendudukannya, menurut data dari Seoul. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -