Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Sepang ‘makanan’ saya – Damok

-

KUALA LUMPUR, 12 SEPT – Pelumba muda negara Malaysia Syarifuddin Azman optimis untuk menaiki podium pada Kejuaraan Dunia Grand Prix Motosikal (MotoGP) Malaysia di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) bermula 21 hingga 23 Oktober ini.

Syarifuddin yang lebih dikenali sebagai Damok mengakui cuaca hujan akan menjadi cabaran utama buatnya dalam mengejar sasaran itu namun meletakkan keyakinan besar kerana sudah biasa dengan keadaan trek SIC.

“Sepang (SIC) ni tempat saya, ‘makanan’ saya, jadi saya dah tahu jalan dia, tapi Oktober nanti kemungkinan cuaca hujan, jadi saya perlu persiapkan diri saya, mental untuk lebih baik.

“Saya juga harap sokongan peminat Malaysia di SIC nanti dapat membantu saya untuk lebih bersemangat,” katanya kepada pemberita selepas menerima tajaan daripada Racing Boy (RCB) bagi perlumbaan itu. 

Beliau yang menerima tiket ‘wildcard’ bersama Vision Track Racing Team untuk perlumbaan itu berkata kelebihan berlumba menggunakan jentera dan krew pasukan sama seperti di FIM Junior GP, turut membakar semangatnya untuk berada dalam kelompok hadapan pada GP Malaysia nanti. 

“Krew itu dah jadi macam keluarga saya sendiri, saya selesa dan yakin dengan mereka, saya yakin diri saya boleh buat,” katanya. 

Pelumba berusia 21 tahun itu kini menduduki tempat ketiga daripada 27 pelumba dalam kedudukan Junior GP dengan 107 mata, bakal beraksi buat kali kelima di saingan Moto3 MotoGP, kesemuanya menerusi tiket wild card.

Beliau membuat penampilan pertama di GP Aragon pada musim lepas dengan kedudukan ke-13, kemudian meraih kedudukan ke-24 di GP Portugal, tempat ke-22 di GP Sepanyol dan tempat ke-19 di GP Catalunya pada musim ini. – Bernama

Pelumba negara Malaysia Syarifuddin [email protected] bergambar selepas acara menandatangani dokumen penajaan daripada MKA Group Sdn Bhd sebagai pelumba wildcard negara dalam kelas Moto3, Grand Prix (GP) Malaysia 2022 di Kuala Lumpur baru-baru ini. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -