Sepanyol ‘selamat’ untuk pelancong

MADRID, 28 JULAI – Sepanyol kekal merupakan satu destinasi ‘selamat’ untuk pelawat meskipun peningkatan membimbangkan dalam jangkitan koronavirus di beberapa kawasan negara, kata kerajaan hari ini.

Kata-kata tersebut keluar selepas Britain mengenakan semula kuarantin 14 hari ke atas sesiapa yang tiba dari Sepanyol, dan Perancis dan Jerman mengingatkan supaya jangan berkunjung ke sesetengah kawasan negara itu berikutan pertambahan dalam kes.

“Kami mahu mengeluarkan mesej yang jelas dalam negara kami,” kata jurucakap kerajaan Maria Jesus Montero selepas mesyuarat kabinet mingguan.

“Kami adalah destinasi yang selamat yang telah membuat persediaan dan memperkukuhkan dirinya untuk menghadapi dan mengatasi virus dan sebarang wabak,”

Salah satu kekuatan Sepanyol adalah kualiti sistem penjagaan kesihatannya, menurut beliau.

“Satu bukti menunjukkan bahawa ia berkesan adalah rantau menjejaki kes awal dan melaksanakan langkah pengasingan dan pembendungan,” kata Montero, menunjukkan separuh daripada kes yang didiagnosis adalah tanpa gejala.

“Semua angka menunjukkan situasi adalah baik di kebanyakan negara, di mana pihak berkuasa serantau hanya mencatat kadar jangkitan yang rendah.” – AFP

Pelancong melawat Pollenca, di Pulau Balearic Mallorca, Sepanyol kelmarin. – AFP