Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Serang isteri, harta benda: Lelaki dipenjara, sebat

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 JAN – Mahkamah Majistret, di sini, hari ini telah menjatuhkan hukuman penjara setahun enam bulan serta dua sebatan terhadap seorang lelaki tempatan selepas dia mengaku bersalah menyerang isteri dan merosakkan keretanya.

Ketua Majistret Pengiran Hajah Norismayanti binti Pengiran Haji Ismail menjatuhkan hukuman tersebut terhadap Mohammad Sharul Yasmi bin Mohd Yassin atas perbuatannya terhadap seseorang dan harta benda, yang menggesa hukuman berat diberikan.

Timbalan Pendakwa Raya Fitri Kiprawi mendedahkan bahawa defendan mula-mula menafikan pertuduhan menyerang isterinya, dibebaskan dengan ikat jamin dan ketika itulah dia menghampiri isterinya, bertengkar secara lisan dan menyerang keretanya.

Defendan telah menukar pengakuannya sejak itu dan mengakui pertuduhan melakukan khianat.

Mahkamah selanjutnya mendengar bahawa defendan mengamuk di rumah mereka di STKRJ Kampung Rimba pada pukul 9 pagi, 23 Ogos 2020.

Ia berlaku apabila isterinya mendengar bunyi kuat yang datang dari bilik tidur mereka dan pergi untuk memeriksanya.

Dia mendapati defendan dalam keadaan marah, telefonnya rosak dan meminta telefon isterinya.

Isterinya menyembunyikan telefonnya untuk memastikannya selamat kerana dia memerlukannya untuk bekerja.

Defendan mula membaling barang di dalam bilik tidur dan kemudian menolak isterinya ke atas katil dan mencekik isterinya dengan tangan.

Dia juga menumbuk lengan dan menyepak pahanya. Isteri defendan kemudian membuat laporan polis.

Kemudian pada 5 Julai 2021 ketika dia diikat jamin selepas menafikan pertuduhan serangan, defendan dan isterinya berada di rumah semasa mereka bertengkar secara lisan.

Dalam keadaan mengamuk, defendan keluar ke garaj, mengambil batang besi dan memukul kereta isterinya beberapa kali menyebabkan kerosakan.

Ini membawa kepada pertuduhan khianat selepas si isteri melaporkannya dan defendan mengakuinya.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -