Thursday, June 1, 2023
34.4 C
Brunei

  -

  Serangan militan bunuh empat pegawai polis, enam cedera di Pakistan

  PESHAWAR, PAKISTAN, 30 MAC – Dua serangan dilakukan militan Taliban membunuh empat pegawai polis dan mencederakan enam yang lain dalam insiden di sebuah balai polis di barat laut Pakistan kelmarin, kata polis dan pemberontak.

  Bom itu membunuh empat pegawai dalam kenderaan polis yang membawa tenaga bantuan yang dihantar untuk bertindak balas dan enam pegawai cedera terhadap serangan ke atas balai polis di Lakki Marwat, sebuah bandar di wilayah Khyber Pakhtunkhwa bersempadan dengan Afghanistan.

  Pegawai polis tempatan, Ashfaq Khan berkata pencarian sedang dijalankan bagi suspek militan yang menyerang balai polis di Lakki Marwat dan kemudian menyasarkan kenderaan polis itu dengan bom.

  Perdana Menteri Shahbaz Sharif mengutuk serangan itu, berkata beliau sedih dengan kematian pegawai yang disasarkan. “Pengorbanan pegawai polis kita dalam perang menentang keganasan tidak dapat dilupakan,” katanya.

  Taliban Pakistan mengaku bertanggungjawab atas kedua-dua serangan itu, berkata salah seorang pegawai polis yang terbunuh, Iqbal Mohmand, menjadi sasaran kerana dia berada di sebalik penahanan dan pembunuhan beberapa pejuangnya.

  Kumpulan yang dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan, atau TTP, adalah berasingan tetapi bersekutu dengan Taliban Afghanistan. Terdapat peningkatan dalam serangan di Pakistan selepas Taliban Pakistan menamatkan gencatan senjata dengan kerajaan Pakistan. – AP

  Saudara-mara dan pegawai keselamatan berkumpul di sekeliling keranda anggota polis yang terbunuh akibat letupan di tepi jalan di daerah Lakki Marwat di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, 30 Mac. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -