‘Serangan racun’ di universiti Jerman

FRANKFURT, 24 OGOS – Pendakwa raya Jerman melancarkan siasatan terhadap cubaan membunuh hari ini setelah berlaku insiden keracunan di sebuah universiti menyebabkan seorang pelajar dalam keadaan kritikal dan enam yang lainnya memerlukan rawatan perubatan.

Mangsa di Universiti Teknikal Darmstadt dalam setengah jam dengan kereta api dari Frankfurt, telah memakan makanan atau minuman yang mengandungi ‘bahan berbahaya’.

Polis mengatakan bahawa bungkusan susu dan bekas air adalah antara barang yang diberikan bahan kimia yang diterima pada hujung minggu, digambarkan mempunyai ‘bau yang kuat’.

Sesiapa yang merasa tidak sihat atau yang ‘berubah menjadi biru’, harus segera mendapatkan rawatan perubatan, kata polis, dengan menyebut salah satu kemungkinan kesan racun itu.

Polis mengatakan mereka telah memanggil pasukan seramai 40 orang untuk menyiasat kejadian itu dan sedang berusaha dengan pantas untuk mengenal pasti pelakunya.

Ketua Pendakwa Robert Hartmann bercakap kepada media mengenai insiden di Universiti Teknikal Darmstadt, kelmarin. Polis Jerman melancarkan siasatan terhadap ‘cubaan pembunuhan’ di universiti berkenaan. – AFP

Bangunan yang terjejas, yang merupakan bahagian dari Jabatan Bahan dan Geosains, telah dikepung dan sebarang bahan makanan di lokasi diambil untuk disiasat. Semalaman, pasukan melakukan pencarian lebih mendalam di seluruh kampus tetapi tidak menemui ‘objek yang relevan’. Seorang pelajar berusia 30 tahun berada dalam keadaan kritikal kelmarin, kata polis. Setakat ini tiada perkembangan terkini yang diberikan.

Dalam satu kenyataan, universiti itu menggambarkan peristiwa itu sebagai ‘serangan racun’.

“Kami terkejut dengan kejadian yang berlaku,” kata presiden universiti, Tanja Bruehl dalam satu kenyataan.

“Saya merasa simpati dengan mereka yang terjejas, yang akan mendapat bantuan perubatan sepenuhnya,” katanya.

“Pendakwa raya Robert Hartmann mengatakan kepada akhbar Bild “Kami memandang serius hal ini. Kami tidak dapat menolak bahawa kami berurusan dengan percubaan pembunuhan di sini.” – AFP