Serangan roket bunuh komander pemisah Palestin

BANDAR GAZA, WILAYAH PALESTIN, 12 NOV – Tentera Israel membunuh komander kumpulan pemisah Palestin dalam serangan ke atas kediamannya di Semenanjung Gaza awal hari ini, mencetuskan serangan roket dan menimbulkan ketakutan terhadap keganasan yang semakin meningkat.

Dalam perkembangan berasingan di Damsyik, media tempatan Syria melaporkan bahawa Israel juga menyerang rumah pemisah Palestin yang lain, membunuh seorang kanak-kanak dan saudara lainnya. Israel tidak mengulas serangan itu. Orang kanan Jihad Islam mengumumkan kematian komander di Bandar Gaza selepas Israel mengesahkan ia telah menyasarkan Baha Abu Al-Ata, 42, dalam serangan. Kumpulan itu berkata isteri Ata juga terbunuh.

Israel menyalahkan Ata atas serangan roket baru-baru ini ke wilayahnya dan berkata dia sedang membuat persediaan bagi serangan seterusnya.

Serangan ini merupakan serangan roket terbesar dari luar Gaza ke arah Israel dan serangan udara di beberapa negara, kata tentera Israel, tetapi ia tidak jelas sama ada ia mengakibatkan kecederaan atau kerosakan.

Jihad Islam berkata serangan itu disasarkan ke Jerusalem, Tel Aviv dan bandar-bandar lainnya.

“Kami sedang bersedia berperang untuk beberapa hari ini,” kata jurucakap tentera Israel Jonathan Conricus.

Sekolah di wilayah Gaza dan sebahagian Israel ditutup, termasuk bandar komersial Tel Aviv.

Tentera Israel mengarahkan pekerja ‘tidak penting’ di Tel Aviv dan pusat Israel untuk berada di rumah seperti yang berlaku di rantau sempadan Gaza dan mengharamkan perhimpunan awam. – AFP

Saudara-mara Baha Abu Al-Ata meratapi kematian pemimpin itu semasa pengebumiannya di Kota Gaza. – AFP