Serangan roket Israel ragut 6 nyawa di Syria

BAITULMAQDIS, 24 FEB – Serangan udara Israel yang menyasarkan kumpulan pejuang Jihad Islam di Semenanjung Gaza dan Syria membunuh sekurang-kurangnya enam pejuang, kata seorang pemerhati perang, selepas pejuang jihad melepaskan roket ke Israel.

Dalam keganasan yang berlaku sebelum Pilihan Raya Umum ke-2 di negara Yahudi itu, Angkatan Udara Israel menyasarkan “tapak pejuang Jihad Islam” di seluruh Gaza dan berhampiran dengan ibu kota Syria, Damsyik, kata kenyataan ketenteraan.

Lebih daripada 20 roket dan bom yang dilepaskan dari kawasan Palestin, ia merupakan sebagai tindak balas ke atas pembunuhan seorang pejuang Jihad Islam di sepanjang sempadan Gaza dan Israel.

Pejuang Jihad Islam, yang bersama dengan kumpulan bersekutu Hamas telah bertempur tiga peperangan dengan Israel sejak 2008, di kedua-dua Gaza dan Syria.

Tentera Israel mengatakan ia telah menyerang Pejuang Jihad Islam di pinggir Damsyik, termasuk pangkalan mereka “yang digunakan sebagai hab” untuk kegiatan kumpulan di negara itu.

Seorang pejuang Palestin bertopeng memeriksa kerosakan berikutan serangan udara Israel semalam di pangkalan tentera Jihad Islam di bandar Khan Younis, Semenanjung Gaza. – AP

Pejuang Jihad Islam, yang bersekutu dengan Presiden Syria Bashar al-Assad, mengesahkan awal Isnin bahawa dua pejuangnya terbunuh.

Badan Hak Asasi Manusia Syria, pemerhati perang yang berpangkalan di Britain, kemudian mengesahkan bahawa empat pro-Assad pejuang Iran mati dalam serangan roket.

Salah seorang pejuang yang penyokong Iran adalah orang Syria, manakala yang lain tidak diketahui, kata ketua Balai Cerap Rami Abdel Rahman kepada AFP.

Sejak permulaan konflik Syria pada tahun 2011, Israel telah melaksanakan beratus-ratus serangan di Syria, terutama kepada tentera kerajaan serta pasukan Iran dan pejuang dari kumpulan Hizbullah Lubnan.

Ia jarang berlaku bagi mereka untuk menuntut serangan tersebut secara langsung. – AFP