Serangan Taliban ragut 7 jiwa

KABUL, AFGHANISTAN, 8 APRIL – Sekurang-kurangnya tujuh orang awam Afghanistan terbunuh apabila Taliban menyerang pasukan keselamatan di wilayah utara Balkh, kata pegawai tempatan hari ini.

Para pemberontak juga melakukan penculikan terhadap orang awam pada petang kelmarin di daerah Sholgara dan kemudian membunuh mereka, menurut Sayed Arif Iqbali, ketua polis tempatan.

Tidak ada pengesahan segera dari Taliban bahawa mereka berada di sebalik serangan di Balkh. Keganasan itu datang ketika Taliban mengatakan kesepakatan damai mereka dengan Amerika Syarikat, yang ditandatangani pada akhir Februari di Qatar hampir terlerai, di mana Talliban menyalahkan Washington atas pelanggaran perjanjian yang dikecualikan oleh AS.

Di wilayah selatan Kandahar, tiga kanak-kanak terbunuh dan lima cedera parah apabila serangan mortar melanda daerah Daman, kata jurucakap gabenor wilayah, Bahir Ahmadi.
Taliban menyalahkan pasukan AS untuk serangan itu, dan seorang jurucakap Taliban, Qari Yusouf Ahmadi, mendakwa kanak-kanak tersebut terbunuh dalam serangan dron.

Bagaimanapun, jurucakap tentera AS, Kol. Sonny Leggett menafikan sebarang penggunaan senjata di kawasan itu.

Jurucakap Gabenor Ahmadi berkata siasatan telah dilakukan ter-hadap serangan mortar pada petang kelmarin.

“Kami mengulangi panggilan kami untuk menggesa Taliban bagi mengurangkan keganasan,” tweet Leggett. – AFP

Seorang ibu bersama anak-anaknya melihat pemandangan luar rumah ketika perintah berkurung di negara itu. Sekurang-kurangnya tujuh orang maut apabila Taliban menyerang pasukan keselamatan di wilayah utara Balkh, kata pegawai tempatan kelmarin. – AP