Serangan udara di barat Syria, 9 terbunuh

BEIRUT, 21 JAN – Satu serangan udara di sebuah kampung yang dipimpin pemberontak di barat Syria hari ini telah membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang termasuk sebuah keluarga, aktivis pembangkang Syria berkata.

Serangan di Kfar Taal berlaku di tengah-tengah serangan kerajaan di wilayah barat laut Idlib, kubu kuat terakhir pemberontak di negara ini dan pemberontak menakluki bahagian berdekatan wilayah Aleppo.

Satu perjanjian memberhentikan permusuhan di antara Rusia dan Turki, yang menyokong pihak pembangkang dalam konflik itu, telah berkuat kuasa awa bulan ini. Tetapi keganasan masih berterusan.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria yang berpangkalan di Britain dan agensi berita Step, satu aktivis kolektif berkata sembilan terbunuh di Kfar Taal sebelum tengah hari. Mereka berkata mangsa yang terbunuh termasuk sebuah keluarga terdiri daripada ibu bapa dan enam anak mereka.

Pemerhati dan Step menyalahkan kapal perang Rusia untuk serangan itu.

Serangan kerajaan telah menyebabkan ratusan ribu orang menjadi pelarian, kebanyakan mereka melarikan diri dari kawasan lebih dekat dengan persempadanan Turki.

Puluhan pejuang telah terbunuh di kedua-dua belah pihak pada hari-hari kebelakangan ketika pertembungan menjadi lebih hebat. – AP

Sebuah keluarga dengan barangan mereka dimuatkan pada lori yang menuju ke sempadan Turki di Wilayah Idlib yang dikawal oleh pemberontak. – AP