Serena, Thiem ke separuh akhir terbuka AS

NEW YORK, 10 SEPT – Serena Williams mara ke separuh akhir Terbuka AS bersama Victoria Azarenka kelmarin sementara Dominic Thiem dan Daniil Medvedev menempah tempat mereka di pusingan separuh akhir.

Williams, yang ketinggalan satu set berjaya mengatasi pemain Bulgaria, Tsvetana Pironkova dan terus bertahan dalam usahanya untuk merebut gelaran Grand Slam perseorangan ke-24nya di Flushing Meadows.

Kemudian, Azarenka berjaya mengalahkan Elise Mertens dari Belgium ketika dia meneruskan pemburuannya untuk gelaran Grand Slam pertama dalam tujuh tahun.

Kemunculan semula Williams merangkumi dua rembatan mengagumkan dengan tangan kirinya yang menyumbang kepada kemenangan.

“Pada ketika itu saya berjuang bersungguh-sungguh. Saya hanya berusaha melakukan semua yang saya mampu sama ada dengan tangan kanan atau kiri,” katanya.

Serena Williams dari Amerika Syarikat ketika membalas pukulan semasa perlawanan suku akhir Perseorangan Wanita menentang Tsvetana Pironkova dari Bulgaria di Pusat Tenis Nasional USTA Billie Jean King semalam di Bandar New York. – AFP

Permulaan yang perlahan menyaksikan pemain Amerika itu kalah 6-4 di set pertama, tetapi dia kembali bangkit beraksi cemerlang pada dua set seterusnya 6-3, 6-2, dalam perlawanan 2 jam 12 minit di Stadium Arthur Ashe.

“Saya tidak pernah menyerah dan anda tahu saya harus terus melangkah,” tambah Williams.

Williams berjaya meraih 20 aces, yang paling banyak dia miliki dalam lapan tahun, membawa jumlah kepada 64 setakat ini.

Rekod untuk jumlah pemain terbanyak dalam Terbuka AS dalam perseorangan wanita adalah sebanyak 70 aces, yang dipegang oleh Williams pada tahun 1999 ketika dia menang untuk pertama kalinya.

“Kadang-kadang semasa saya membuat pukulan servis, saya hanya memberitahu diri sendiri, saya tidak peduli jika lengan saya jatuh, saya akan terus melakukannya,” katanya.

Williams ingin menandingi rekod Margaret Court untuk jumlah single terbanyak di Grand Slam. – AFP