Friday, August 12, 2022
24.7 C
Brunei

Serlah kefahaman melalui karya memotong kertas

-

CHINA – Menggunakan pensel, gunting dan pisau kraf, Ye Kaiyuan mengubah sekeping kertas menjadi potongan yang indah untuk mengekspresikan pemahamannya tentang kehidupan dan alam semesta.

Berpegang teguh pada intipati bentuk seni purbajianzhi (memotong kertas), karya seninya meneroka unsur-unsur daripada kesusasteraan tradisional Cina, ikon dan imej dari budaya Timur dan menguasai keabadian amalan itu.

“Dengan sekeping kertas, saya boleh mencipta karya seni yang mempunyai kuasa untuk menjadikan dunia senyap atau teruja. Ia adalah daya tarikan seni, yang mencetuskan orang ramai untuk berfikir,” kata artis berusia 38 tahun itu.

Diinspirasikan oleh lukisan tradisional shanshui (landskap), salah satu ciptaan terbaharu Ye ialah Across the Water, karya yang memiliki kepanjang 1.2 meter dan lebar 0.4 meter, menampilkan gunung dan sungai. Dalam karya seni dengan garis-garis halus, adegan puitis dipaparkan di mana seorang lelaki berdiri di atas bot di permukaan air yang tenang manakala awan melalui gunung. Dalam tafsiran Ye sendiri, karya itu menunjukkan ‘dengan rumah sentiasa ada, orang ramai harus berani meneroka dunia luar’.

Bagi artis itu, inspirasi di sebalik seninya adalah pengalamannya sendiri tentang kegembiraan dan kesedihan, pemergian dan pertemuan semula, dan perjuangan dan kejayaan. Memotong kertas ialah seni rakyat yang berasal dari China, di mana kertas dicipta semasa Dinasti Han (206 SM-AD 220). Ye telah menghidupkan semula kraf kuno itu, dengan reka bentuknya yang rumit sambil mengaitkan naratif kontemporari puisi dan falsafah.

Ye telah menghidupkan semula kraf memotong kertas itu, dengan reka bentuknya yang rumit sambil mengaitkan naratif kontemporari puisi dan falsafah. – ANN/The China Daily
Ye mengerjakan salah satu karyanya. – ANN/The China Daily

Antara karya-karya yang dibuat oleh Ye. – ANN/The China Daily
Menggunakan pensel, gunting dan pisau kraf, Ye Kaiyuan mengubah sekeping kertas menjadi potongan yang indah untuk menyatakan pemahamannya tentang kehidupan dan alam semesta. – ANN/The China Daily

“Saya adalah orang yang bertuah kerana menjumpai pemotongan kertas. Melalui kraf itu, saya mencari cara artistik untuk menyatakan pemahaman saya tentang dunia dan kehidupan,” kata artis itu sambil menambah memotong kertas adalah seperti ‘melakukan penolakan dengan kertas’, menanggalkan bahagian yang berlebihan dan membuat reka bentuk yang rumit.

Ia serupa dengan kehidupan, di mana orang perlu menyingkirkan pergolakan, keangkuhan dan kesombongan dan kekal setia kepada diri mereka sendiri, kata Ye. Karya beliau telah dipamerkan di pameran dan galeri di China dan luar negara. Salah satu karya seninya dijual pada harga 150,000 yuan (AS$22,400).

Pada tahun 2015, China Post mengeluarkan satu set setem peringatan bertema pada kepingan kertasnya. Yao Yingjia, ketua pereka syarikat teknologi China Lenovo Group, berkata dia kagum dengan kemahiran Ye dan tersentuh dengan cerita di sebalik karya seni, Yao melihat ‘kemungkinan tidak berkesudahan untuk kraf tradisional’.

Proses menunggu

Dilahirkan di daerah Zhangpu, wilayah Fujian, yang dikenali sebagai ‘kampung halaman seni memotong kertas’, Ye mula berminat dengan kraf itu ketika dia masih kecil. Mengumpul kotak rokok dan bungkusan teh sebagai bahan, dia mempunyai kebanyakan kenangan zaman kanak-kanaknya berkaitan dengan memotong kertas.

Pada tahun 1999, di sekolah menengah, beliau memenangi tempat kedua dalam pertandingan kebangsaan untuk kaligrafi dan lukisan. Pada tahun 2000, beliau memenangi pingat emas pada pertandingan seni rakyat yang diadakan di Nanjing, wilayah Jiangsu.

Mengetahui bakatnya dalam seni dan berdepan tekanan kewangan di sekolah, Ye memohon kerja pereka iklan di Xiamen, Fujian, selepas menamatkan sekolah menengah pada usia 16 tahun. Dia kemudian berpindah kerja sebanyak tiga kali, daripada pereka bentuk, pelayan hotel hingga peniaga teh. Walau bagaimanapun, dia tidak pernah berhenti membuat reka bentuk potongan kertas. Dari 1999 hingga 2011, karya seninya memenangi anugerah di acara di seluruh negara.

Pada penghujung 2011, dia berhenti kerja terakhirnya sebagai peniaga teh, yang mempunyai pendapatan tahunan lebih daripada 300,000 yuan. Ia adalah keputusan yang kebanyakan orang, termasuk ibu bapanya, tidak dapat memahami apabila beberapa orang menyertai seni kertas sebagai profesion.

“Masyarakat cenderung menilai sama ada pekerjaan itu bagus atau tidak dengan wang yang diperolehi,” kata Ye.

“Tetapi saya fikir hidup ini hanya memuaskan jika awda melakukan sesuatu yang awda suka dan nikmati… Saya terus berpindah pekerjaan, tetapi tiada satu pun daripadanya yang menggembirakan saya dan saya tidak tahu mengapa saya sibuk mencari wang. Untuk menghilangkan kehidupan yang tidak bermakna, saya terpaksa mencari maknanya, dan bagi saya, ia melalui pemotongan kertas,” kata Ye.

Di dalam biliknya seluas 7 meter persegi, dia mencipta Wait pada Mac 2012, yang disifatkannya sebagai salah satu potongan kertas terbaiknya. Ia adalah karya sepanjang 1.2 meter dan lebar 1.2 meter, menampilkan seekor burung yang berehat dengan tenang di atas dahan pokok yang sedang mekar. Burung itu seperti dirinya, menunggu hari esok yang cerah, kata Ye.

“Ia mencerminkan perasaan saya pada masa itu, apabila saya berhenti kerja dan menghadapi ketidakpastian tentang masa depan. Walaupun proses menunggu itu menyakitkan, ia adalah harapan,” tambahnya.

Pada 2012, beliau menubuhkan bengkel Seni Memotong Kertas Yile di Xiamen dan dalam masa setengah tahun, beliau mencipta berpuluh-puluh karya. Pada musim panas itu, dia membelanjakan puluhan ribu yuan untuk mengadakan pameran pertamanya bagi membolehkan seninya dilihat oleh lebih ramai orang. Bagaimanapun, pameran itu tidak mengalu-alukan ramai pengunjung, dengan hanya sekeping dijual pada harga 328 yuan.

Apabila bercakap tentang kraf tradisional memotong kertas, hiasan dalaman yang melekat pada tingkap dan pintu akan terlintas di fikiran kebanyakan orang. Penciptaan kertas itu bertujuan untuk menghormati dewa dan nenek moyang dan kemudiannya berkembang menjadi aktiviti masa lapang untuk wanita dan kanak-kanak di seluruh negara.

Pada tahun 2009, pemotongan kertas Zhangpu telah ditambahkan ke dalam senarai warisan budaya tidak ketara kemanusiaan UNESCO sebagai sebahagian daripada tradisi pemotongan kertas China. Gaya Zhangpu adalah monokromatik dan menekankan komposisi berkadar, garis halus dan gaya anggun. Untuk mengangkat gaya melebihi asal-usul tradisionalnya, Ye menghabiskan lebih daripada 10 tahun untuk mencari keseimbangan antara kraf dan kehidupan kontemporari.

Berbeza dengan pendekatan tradisional terhadap kraf di mana lukisan dilakukan dahulu dan kemudian pemotongan, Ye menyimbah dakwat hitam, merah atau kuning pada kertas beras terlebih dahulu, kemudian melukis reka bentuk yang rumit dan akhirnya memotong dan mengukir ciptaan kertas.

Proses kreatif biasanya lambat, di mana Ye mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu untuk melukis dan membuat kerja potong kertas berdasarkan Farewell My Concubine, Opera Peking klasik yang memaparkan kisah cinta Xiang Yu, seorang panglima perang pada akhir Dinasti Qin (221-206 SM), dan gundiknya Yu Ji. Ye tidak memotong dua watak dalam ciptaannya, sebaliknya, dia menggunakan bunga dan lengkungan untuk mewakili heroin bagi cerita berkenaan.

Untuk membolehkan lebih ramai orang mengetahui dan menghargai keindahan seni rakyat, Ye turut menubuhkan galeri pemotongan kertas di Xiamen pada 2015. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -