Serlah kreativiti di belakang kit ujian ART

CHINA – Pada kebiasannya, kit Ujian Pantas Antigen (ART) digunakan untuk melakukan ujian COVID, namun sesetengah individu telah mengubah objek perubatan ini menjadi karya seni.

Salah seorang daripada mereka ialah Si Xueqin, yang telah menghiasi bahagian belakang kit ujiannya dengan lukisan dakwat Cina. Imej karyanya, yang kebanyakannya memaparkan objek tradisional seperti bunga plum dan dahan buluh, telah dikongsi secara meluas di media sosial.

Si, seorang pesara pakar perubatan yang tinggal di komuniti perumahan Dongjing di pinggir bandar Shanghai, berkata dia gemar melukis sejak dia masih muda, dan memulakan semula hobi itu selepas bersara.

Idea untuk melukis pada kit ujian, jelasnya, datang apabila dia mengambil gambar keputusan pada kit itu. Ramai penduduk Shanghai dikehendaki membuat ujian sendiri di rumah dan mengisytiharkan keputusan mereka di portal kerajaan.

Si menggunakan pigmen seni dakwat biasa dan berus untuk menghasilkan karyanya, yang termasuk lukisan rumit yang dibuat pada kit ujian tunggal serta lukisan yang lebih besar yang dibuat pada kanvas yang terdiri daripada kit ujian yang disatukan bersama.

Si Xueqin menghiasi bahagian belakang kit ujiannya dengan lukisan dakwat Cina. – ANN/The China Daily

“Ini hanyalah cara saya meluangkan masa dan berseronok semasa perintah kawalan pergerakan,” katanya.

Selain menghabiskan hari-harinya melukis, Si juga berlatih tai chi pada waktu pagi, bermain guzheng (alat tradisional) pada sebelah petang dan menjadi sukarelawan di pusat komuniti perumahan di daerah Songjiang, tempat dia membantu memproses permintaan penduduk untuk pergi ke hospital.

“Saya mempunyai lebih daripada 40 tahun pengalaman sebagai pengamal perubatan, jadi saya boleh menasihati orang ramai sama ada mereka benar-benar perlu pergi ke hospital semasa wabak atau tidak,” katanya.

“Kadang-kadang ia hanya kes orang yang berasa tertekan secara mental kerana perintah kawalan pergerakan dan bukannya sakit fizikal.”

Seorang lagi yang telah melukis pada kit ujian ARTnya ialah Chen Xuan, yang telah menggunakan pigmen akrilik anak perempuannya yang berusia 6 tahun untuk mencipta salinan karya klasik seperti Van Gogh Starry Night dan Monet’s Sunrise, serta tokoh kartun seperti Doraemon.

“Idea itu datang daripada anak perempuan saya, yang meninggalkan beberapa titis cat pada kit ujian ketika dia menggoyangkan berusnya,” kata Chen kepada China News Service.

“Tempat yang ditinggalkannya mengingatkan saya kepada lukisan terkenal artis Jepun Yayoi Kusama dan itulah cara saya mula melukis pada kit.

“Kami telah meraikan banyak majlis istimewa dengan lukisan ini, seperti Hari Pekerja Antarabangsa, Hari Ibu dan hari lahir ibu saya,” kata Chen.

“Shanghai adalah bandar cinta dan percintaan, walaupun semasa wabak.” – ANN/The China Daily