Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Seronok belajar di sekolah baharu

Oleh Ak Zaki Kasharan

Susulan Majlis Penyerahan Kunci bagi Bangunan Baharu Sekolah Menengah Sultan Hassan (SMSH), Temburong yang terletak di Kampung Batu Apoi, Mukim Batu Apoi pada 20 Februari lalu, kini ia telah mula digunakan oleh warga sekolah pada 1 Mac.

Bangunan baharu sekolah tersebut adalah bagi menggantikan bangunan SMSH, Bangar, yang asal dibina sekitar tahun 1984 dan mula digunakan pada tahun 1986.

Pada masa ini, bangunan sekolah tersebut menempatkan 714 pelajar, 80 tenaga pengajar dan 16 tenaga sokongan.

Di antara kemudahan yang disediakan adalah bangunan pentadbiran, dewan serbaguna, bilik darjah, makmal sains, perpustakaan, surau, kantin dan dewan makan, kawasan letak kereta, tempat penurunan, tempat penuntut beratur, pagar keliling kawasan, laluan beratap, padang sekolah, pondok penjaga keselamatan, pondok pembuangan sampah, sub-stesen dan rangkaian infrastruktur.

Projek pembinaan semula sekolah itu adalah selaras dengan rancangan jangka panjang dan hasrat Kementerian Pendidikan untuk menyediakan infrastruktur pendidikan yang lebih kondusif dan berkualiti melalui pelan Rancangan Kemajuan Negara ke-11.

Pemangku Pengetua SMSH semasa ditemui pihak Media Permata.
Awang Ziad semasa ditemui Media Permata berkata dengan terbinanya bangunan baharu itu, diharap para pelajar akan belajar bersungguh-sungguh dan mempertingkatkan lagi prestasi akademik mereka.
Hajah Nor Siti Aimi Hamizah ketika ditemui oleh pihak media.
Dayangku Rabiatul Adawiyah berharap pelajar akan menjaga kemudahan di sekolah itu.
Lim Wen Long @ William menzahirkan perasaan terujanya bersekolah di sekolah baharu.
Bangunan baharu SMSH kelihatan lebih ceria dengan banyak kemudahan disediakan.
Bangunan baharu SMSH kelihatan lebih ceria dengan banyak kemudahan disediakan.

Bangunan baharu SMSH kelihatan lebih ceria dengan banyak kemudahan disediakan.
Bangunan baharu SMSH kelihatan lebih ceria dengan banyak kemudahan disediakan.

Semasa ditemui pihak Media Permata, Pemangku Pengetua SMSH, Awang Helmy bin Haji Abdul Rahman menzahirkan ucapan terima kasih kepada kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam di atas pembinaan bangunan baharu sekolah tersebut yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk kegunaan pelajar dan kakitangan sekolah.

“Saat ini sememangnya dinanti-nantikan terutama oleh warga SMSH dan juga penduduk Daerah Temburong. Alhamdulillah dengan adanya sekolah baharu ini guru-guru dan pelajar akan dapat menikmati infrastruktur pendidikan yang lebih kondusif.

“Bangunan baharu ini akan mewujudkan suasana pembelajaran yang lebih sihat, menggalakkan pelajar untuk menumpukan perhatian dan mengambil bahagian dalam pembelajaran sekali gus merangsang minat dan semangat untuk terus belajar,” kata pemangku pengetua sekolah itu.

Pada masa yang sama, beliau turut mengongsikan harapannya agar sekolah baharu itu dapat merealisasikan visi sekolah untuk membentuk generasi masa depan yang siap siaga iaitu mempersiapkan pelajar dengan kemahiran abad ke-21 dan kemahiran teknologi untuk membantu pelajar-pelajar berkembang dan mengharungi cabaran-cabaran baharu.

Dengan tercapainya visi sekolah ini nanti, hasrat Kementerian Pendidikan untuk melahirkan pendidikan yang berkualiti dan bangsa yang dinamik juga akan tercapai dan seterusnya menjayakan wawasan negara 2035.

Selain itu, beliau juga berharap sekolah berkenaan akan memperoleh pencapaian yang cemerlang sama ada dari segi akademik mahupun aktiviti luar sekolah.

Sementara itu, Timbalan Pengetua Sekolah Menengah Sultan Hassan, Awang Ziad bin Haji Kula juga mengongsikan perasaan gembiranya dan mengucapkan penghargaan kepada kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia dengan terbinanya sekolah baharu tersebut.

“Dengan terbinanya bangunan baharu ini, diharap nanti pelajar-pelajar akan dapat belajar bersungguh-sungguh, mempertingkatkan lagi akademik mereka dan guru-guru pun akan bekerja lebih keras lagi demi mencapai kecemerlangan prestasi sekolah,” jelas Awang Ziad.

Manakala salah seorang guru sekolah berkenaan, Hajah Nor Siti Aimi Hamizah binti Haji Abd Manaf yang sempat ditemui turut memanjatkan kesyukuran dengan adanya sekolah baharu itu dan berharap ia akan memberikan pembelajaran yang lebih efektif dan suasana bilik darjah yang kondusif dan selesa untuk guru-guru dan pelajar.

Sementara penuntut Tahun 11A, Lim Wen Long @ William menzahirkan perasaan terujanya kerana berpeluang merasakan pengalaman belajar di sekolah baharu dan berasa begitu bersemangat belajar di sana.

William berkata keadaan sekolah lama yang agak kecil sudah tentunya berbeza dengan apa yang disediakan di sekolah yang baharu ini dengan kelengkapan kemudahan serba moden dan terkini. Dengan persekitaran baharu ini, beliau berharap dapat meningkatkan prestasi akademik dan penilaiannya.

Seorang lagi pelajar, Dayangku Rabiatul Adawiyah binti Pengiran Batawi dari Tahun 10A berkata, “Saya teruja dan gembira kerana dapat belajar di sekolah baharu di mana dengan adanya beberapa peralatan baharu jelas sekali akan memudahkan kami dalam proses pembelajaran.

“Sekolah baharu ini lebih memudahkan pergerakan pelajar berbanding di sekolah lama di mana sekolah ini turut menyediakan kemudahan bas dari rumah ke sekolah.

“Selain itu, pelajar juga senang berkumpul di satu tempat berbanding sekolah lama kerana adanya dewan yang besar dan luas di sini. Manakala ruang bilik darjah juga terasa lebih selesa,” katanya.

Pelajar itu juga berharap agar semua warga sekolah dapat menjaga segala kemudahan dan peralatan yang disediakan dan menggunakannya dengan baik di samping menjaga persekitarannya.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -