Serpihan besar pesawat jatuh

DENVER, 21 FEB – Sebuah pesawat United Airlines mengalami kerosakan enjin semalam sejurus selepas berlepas dari Denver ke Hawaii, menjatuhkan serpihan besar di kawasan perumahan sebelum mendarat cemas dengan selamat, kata para pegawai.

Rakaman video dari dalam pesawat yang membawa 231 penumpang dan 10 anak kapal menunjukkan enjin kanan terbakar dan bergoyang-goyang, penutupnya hilang sepenuhnya.

Tidak ada kecederaan di pesawat atau di darat, kata pihak berkuasa.

“Secara jujur ​​saya dapat mengatakan bahawa saya fikir kita akan mati kerana kita mula turun daripada ketinggian tepat selepas letupan,” kata penumpang David Delucia kepada The Denver Post.

“Saya menarik tangan isteri saya dan berkata, Kami akan mati.”

Penduduk mengambil gambar serpihan kapal yang jatuh dari enjin kapal terbang United Airlines di kawasan kejiranan Broomfield, di luar Denver, Colorado, semalam. – AFP

Delucia berkata, anak tirinya melihat video dalam internet, yang dimuat naik oleh penumpang lain.

“Penerbangan UA328 dari Denver ke Honolulu mengalami kerosakan enjin tidak lama selepas berlepas, kembali dengan selamat ke Denver dan disambut oleh kru kecemasan sebagai langkah berjaga-jaga,” kata United Airlines dalam satu kenyataan.

“Sebilangan besar pelanggan yang awalnya berada di UA328 sedang dalam perjalanan ke Honolulu dengan menaiki penerbangan baharu,” tambahnya, yang mengatakan bahawa mereka yang tidak ingin melakukan perjalanan dengan serta-merta dan telah diberikan penginapan hotel.

Dalam rakaman panggilan daripada laman web LiveATC, yang menyiarkan komunikasi lalu lintas udara, juruterbang meminta izin untuk melakukan pendaratan kecemasan untuk kembali ke Denver.

“Kami mengalami kerosakan enjin, perlu berpusing. Mayday, mayday,” katanya, tanpa rasa panik dalam suaranya.

Sementara itu, penduduk di pinggir bandar Denver di Broomfield menemui serpihan besar pesawat di sekitar komuniti mereka, termasuk sekeping logam besar yang jatuh di halaman Kirby Klements. – AFP