Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Sertai program sukarelawan bantu pelarian Ukraine

YAMAGATA – Seorang pelajar Universiti Yamagata baru-baru ini menyertai program sukarelawan menyokong pelarian Ukraine yang menyelamatkan diri ke Poland selepas pencerobohan Rusia.

Dia belajar pentingnya menjadi proaktif dengan mengambil bahagian dalam aktiviti yang melibatkan bekerja dengan kanak-kanak tempatan.

Rinka Honma, 20, pelajar tahun tiga yang mengikuti pengajian hubungan antarabangsa di universiti itu, memohon untuk program yang ditaja oleh The Nippon Foundation Volunteer Center dan dihantar bersama sekumpulan pelajar lain dari universiti Jepun ke Poland dari 13 hingga 29 Jun. Aktiviti berlangsung terutamanya di Przemysl di selatan Poland, berhampiran dengan sempadan dengan Ukraine.

Honma berkata dia berasa sedikit gelisah sebelum meninggalkan Jepun, tetapi dia menghargai masanya bersama anak-anak tempatan dan berasa mereka memerlukan bantuannya. Bagi kebanyakan program, dia ditempatkan di bekas pusat beli-belah satu tingkat yang digunakan sebagai kemudahan penginapan sementara, yang terdiri daripada bilik tidur, ruang penjagaan kanak-kanak dan ruang penyimpanan ubat. Kemudahan itu menempatkan kumpulan berganti untuk kira-kira 200 pelarian pada bila-bila masa. Honma menginap di sebuah hotel berhampiran kemudahan itu bersama rakan sebayanya dari universiti Jepun yang lain.

Aktiviti dijalankan mengikut giliran 12 jam. Honma memutuskan untuk mendekati pelarian. Dia pergi ke ruang asuhan dan menjadi rakan sepermainan untuk kanak-kanak yang ibu bapanya terlalu letih untuk menjaga mereka.

Rinka Honma (hadapan, lima dari kiri) bergambar ramai di hadapan kemudahan penginapan sementara untuk pelarian Ukraine di Przemysl, Poland. – ANN/The Japan News
Rinka Honma mengutip sampah berhampiran pusat pemeriksaan sempadan di Medyka, Poland. – ANN/The Japan News

Walaupun terdapat halangan bahasa, Honma berjaya berkomunikasi dengan mereka menggunakan fungsi terjemahan pada telefon pintarnya untuk bercakap tentang muzik kegemaran dan anime Jepun. Dia juga membuat burung dan hati dengan kanak-kanak menggunakan kertas origami yang dibawanya dari Jepun.

“Mereka telah melalui pengalaman yang sukar. Saya berharap dengan meluangkan masa bersama seorang pelajar Jepun, mereka dapat membentuk ingatan yang menggembirakan, walau sekecil mana pun,” kata Honma

Dia berkawan dengan seorang gadis bernama Malika, yang telah berpindah bersama ibu dan tiga adik perempuannya dari Kyiv. Kedua-duanya semakin rapat sehingga gadis itu mula memeluk Honma setiap kali dia melihatnya.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya berjalan seperti yang diharapkan. Apabila konflik timbul antara dua pelarian yang tidak memahami peraturan kemudahan itu, dia ikut campur tangan untuk menerangkan peraturan kepada mereka. Bagaimanapun, fungsi terjemahan pada telefon pintarnya tidak cukup canggih untuk menjelaskannya.

“Saya benar-benar mahu membantu mereka, tetapi ia tidak berjaya. Ia adalah perkara yang paling sukar bagi saya di sana,” kata Honma, meluahkan kekecewaannya. Program sukarelawan juga termasuk mengutip sampah berhampiran sempadan. Dia melihat kasut lusuh dan roda kecil yang tertanggal dari beg pakaian.

“Saya menyedari begitu ramai orang telah melarikan diri dari Ukraine dalam keadaan terdesak,” kata Honma.

Sebelum berlepas ke Poland, Honma mengkaji hubungan antara Rusia dan Ukraine dan sejarah masing-masing. Selepas tiba, dia begitu terharu dengan keadaan pelarian sehinggakan dia tidak sempat memikirkan perkara sebegitu.

Dia mencari apa yang boleh dia lakukan untuk orang di hadapannya dan menumpukan perhatian pada kerjanya.

Walaupun dia fikir dia adalah jenis orang yang terlalu banyak berfikir untuk mengambil tindakan, dia menyedari ada perkara yang boleh dia lakukan untuk membantu orang ramai, dan dia mendapati ini menggalakkan.

Honma bimbang orang di sekelilingnya seolah-olah kehilangan minat terhadap Ukraine. Semasa dia sedang belajar hubungan antarabangsa Asia Timur, dia berharap untuk mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti sukarelawan antarabangsa apabila boleh. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -